Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 9 september 2005

Service bibliobussen moet blijven

Borselse raadsfracties wensen wekelijks bezoek kernen te handhaven

Bibliobus OrisandeIn alle dertien kleinere kernen van Borsele moet de bibliobus één keer per week blijven komen. De Borselse gemeenteraad heeft dit gisteravond als uitgangspunt gesteld voor het dekken van het tekort op de stichting openbare bibliotheek in Borsele.

Onder de stichting openbare bibliotheek Borsele vallen twee vaste vestigingen, één in Heinkenszand en één in 's-Gravenpolder. Vanuit de stichting worden met gemeentelijke subsidie ook de diensten van de bibliobus gefinancierd. De bibliobus doet nu nog elke week alle dertien kleinere kernen in de gemeente aan.

Zoals zoveel openbare bibliotheken kampt ook die in Borsele met oplopende kosten. Als er niet wordt ingegrepen, dreigt een jaarlijks structureel tekort van 10.500 euro. Dat moet ergens gevonden worden, aldus het dagelijks gemeentebestuur, het college van B en W. Dat kan door het filiaal in 's-Gravenpolder te sluiten óf door te beknibbelen op de dienstverlening van de bibliobussen.

Nieuwbouw
De sluiting van de vestiging in 's-Gravenpolder verdween gisteravond direct van tafel. In het kader van het masterplan voor 's-Gravenpolder is al gekozen voor nieuwbouw, stelde wethouder A. van Opdorp (VVD). Het zou dan wel erg merkwaardig zijn te besluiten om dat filiaal dicht te doen. De gemeenteraad was het daarmee eens, maar dat was niet het geval met betrekking tot de voorstellen om te bezuinigen op de bibliobussen. B en W hadden het idee gelanceerd de bibliobussen nog maar eens in de twee weken in de kleinere dorpskernen te laten komen of het aantal sta-uren per week terug te brengen.

De Borselse politiek heeft het behoud van de leefbaarheid in alle dorpskernen altijd hoog in het vaandel en dat bleek gisteravond ook weer in de discussie over de bibliobussen. Raadslid P. Vollaard (PvdA) verwoordde een algemene opvatting in de gemeenteraad door te stellen dat er verhoudingsgewijs veel op de bibliobussen bezuinigd dreigt te worden, terwijl de vaste vestigingen in Heinkenszand en 'sGravenpolder grotendeels buiten schot blijven. Hij vroeg het college van B en W met een evenwichtiger voorstel te komen en kreeg daarvoor voldoende steun van zijn collega's.

Ondertussen had de gemeenteraad al uitgesproken dat er weer geld (5250 euro per jaar) moet komen voor leesbevordering onder scholieren. B en W kregen de opdracht mee daarvoor de financiële dekking te zoeken, desnoods uit een onderwijspotje. Wethouder F. Tollenaar (SGP, onderwijs) keek daar niet blij bij, maar wees het idee ook niet af.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.