Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 7 september 2005

Kerncentrale blijft open tot 2033

Akkoord tussen Rijk en aandeelhouders Borssele

Kerncentrale open tot 2033De kerncentrale in Borssele blijft open tot 2033. In ruil voor deze latere sluitingsdatum - in het regeerakkoord staat nu nog 2013 - investeren de aandeelhouders Delta en Essent fiks in terugdringing van de CO2-uitstoot.

Dat is gisteren afgesproken tussen de directies van de twee energiebedrijven, exploitant EPZ en staatssecretaris Van Geel (CDA, milieu). Verschillende bronnen hebben dat bevestigd.

Kortgeleden werd al duidelijk dat de kerncentrale na 2013 open zou kunnen blijven als Delta en Essent bereid waren te investeren in duurzame energie. Het kabinet is van plan 400 miljoen euro uit de extra aardgasbaten aan te wenden voor duurzame energie. Daarvan is 250 miljoen euro beschikbaar voor de overeenkomst over de kerncentrale, als Delta en Essent bereid zijn samen eenzelfde bedrag op tafel te leggen.

Meebetalen
Van Geel wil dat de energiebedrijven meebetalen aan terugdringing van de CO2-uitstoot. Die is in Nederland nu 200 miljoen ton per jaar. Openhouden van de kerncentrale voorkomt een uitstoot van 1,4 miljoen ton CO2 per jaar. Daar bovenop wil het kabinet de uitstoot met nog eens 1,4 miljoen ton per jaar verminderen. De energiebedrijven hebben zich bereid verklaard daarvan 450.000 tot 500.000 ton per jaar voor hun rekening te nemen. Dat kan onder meer door aanpassingen aan de eigen kolencentrales. De verwachting is dat dit de bedrijven ongeveer 250 miljoen euro zal kosten, evenveel als Van Geel beschikbaar stelt.

De definitieve sluiting van de kerncentrale wordt niet geregeld in de nieuwe Kernenergiewet die het kabinet voorbereidt. Daarin komt te staan dat eventuele nieuwe kerncentrales maximaal veertig jaar in bedrijf blijven. Over de kerncentrale in Borssele sluit de Staat een apart convenant met EPZ en haar aandeelhouders. Daarin moet ook de veiligheid van de centrale worden gegarandeerd. In 2033 zal de kerncentrale in Borssele zestig jaar in bedrijf zijn geweest.

Positief
Woordvoerders van de coalitiepartijen in de Tweede Kamer reageerden gisteravond positief. "Dit is de richting waarin wij denken", zegt D66-Kamerlid Van der Ham.

VVD'er De Krom noemt het 'prachtig' dat de eigenaren van de kerncentrale afspraken willen maken over een sluitingsdatum en daar ook nog geld voor over hebben. CDA-woordvoerster Spies spreekt van 'een stap in de goede richting' en een 'forse inspanning voor duurzame energie'.

De oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks schrikken van de datum 2033. Zij vinden dat de investering in duurzame energie daar niet tegen opweegt. "In 2033 is de kerncentrale wel een heel erg oudje", aldus GroenLinks-Kamerlid Duyvendak. "Hier komen de energiebedrijven mooi mee weg. Als dit in een juridische overeenkomst wordt vastgelegd, dan is het ook door volgende kabinetten niet meer terug te draaien."

Ook een meerderheid (66%) van de invullers van de poll op deze site is van mening dat de kerncentrale langer open moet blijven dan 2013.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.