Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 13 augustus 2005

PvdA op zoek naar plutonium Borssele

Het PvdA-Kamerlid Samsom neemt geen genoegen met de uitleg die staatssecretaris Van Geel (CDA, Milieu) geeft over de bestemming van het plutonium dat de kerncentrale in Borssele produceert. Hij gaat zelf in Frankrijk op onderzoek uit.

Partij van de ArbeidKerncentrale-exploitant EPZVan Geel vertelde de Tweede Kamer in juni dat exploitant EPZ hem contracten heeft laten zien waaruit blijkt dat al het plutonium dat de kerncentrale in Borssele heeft geproduceerd of nog zal produceren in het buitenland wordt gerecycled.

Het contract hierover tussen EPZ met de Franse opwerkingsfabriek Cogéma is geheim, maar Van Geel heeft de aantekeningen van zijn overleg met EPZ deze week naar de Kamer gestuurd. Daaruit moet blijken dat het plutonium een bestemming krijgt als brandstof in kerncentrales die gebruik maken van MOX (mixed oxide fuel). Bovendien is aangegeven hoe wordt voorkomen dat het plutonium in verkeerde handen valt.

De stukken overtuigen Samsom in het geheel niet. Ten eerste is onduidelijk om hoeveel plutonium het gaat, omdat wat EPZ betreft de kerncentrale na 2013 blijft doordraaien. De weinige centrales (in Frankrijk, Duitsland, Japan en Zwitserland) die het nucleaire materiaal kunnen hergebruiken, kampen volgens Samsom met grote overschotten aan plutonium. "Niemand ter wereld heeft plutonium nodig, behalve Bin Laden."

Volgens hem kan hoogstens sprake zijn van een contract met Cogéma om het plutonium te bewaren. In dat geval blijft het Nederlands eigendom. In Frankrijk is bij wet geregeld dat buitenlands plutonium daar niet mag achterblijven. "Zo is afgedekt dat Frankrijk het nucleaire afvalputje van Europa wordt", verklaart Samsom. "Ik wil nu zelf op politiek niveau in Frankrijk gaan kijken hoeveel men hiervan weet."

De uitleg die Van Geel geeft over de controle dat het plutonium niet verkeerd terechtkomt, klopt 'op papier', aldus Samsom.

"Het is een standaardantwoord. Maar niet voor niets zijn de Amerikanen ongelofelijk ongerust over de hoeveelheden plutonium die over de aarde zwerven. Ik zou de staatssecretaris best op zijn woord willen vertrouwen, maar je kunt niet zeggen: 'Het plutonium is ondergebracht, gaat u maar rustig slapen.' Ik wil de bestemming van het plutonium aan een democratische en parlementaire controle kunnen onderwerpen."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.