Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 8 augustus 2005

Schot in nieuwbouw Borssele

Gemeente koopt grond aan

De stoelendans van de scholen maakt de weg vrij voor nieuwbouwprojectHet lange wachten van inwoners van het dorp Borssele op een nieuwbouwproject, wordt eindelijk beloond. De gemeente Borsele is erin geslaagd aan de zuidkant van het dorp grond aan te kopen. Samen met een snippertje dat de gemeente al in bezit had, maakt dat plaats voor 26 woningen.

Wethouder M. Vermue is opgelucht dat de anderhalve hectare eindelijk voor woningbouw kan worden gebruikt. Het heeft nog wel wat voeten in aarde gehad. "We zijn met het bestemmingsplan al een heel eind op scheut, maar de grondverwerving hing op de prijs. Die vonden wij te hoog. Ten westen van de Wielingenstraat hadden we al een stukje van een kwart hectare, genoeg voor vijf woningen. Zo'n kleine bouwstroom maakt het plan te duur, dus de rest hadden we hard nodig. Uiteindelijk is het gelukt via een projectontwikkelaar, Arcus, de lap te kopen. Van de 21 kavels die in het nieuwe stuk zitten, krijgt Arcus er veertien."

Al veel eerder is in Borssele gepolst wat voor soort woningen er in een nieuwbouwplan zouden moeten komen. De vraag naar vrijstaande huizen en twee-onder-een-kap woningen blijkt het grootst. Vermue: "In Borssele klinkt, in tegenstelling tot in veel grotere dorpen, niet de roep om huurhuizen en starterswoningen. Die zijn er kennelijk verhoudingsgewijs genoeg."

Het plan zoals dat nu in de molen zit, wordt aan de noordkant begrensd door de Borszeestraat. In het oosten is de grens het laatste stukje van de Wielingenstraat en in het westen de doorgetrokken Kalootstraat. Aan de zuidkant komt een rechte afsluiting met laanbomen, die nog geen naam heeft. Aan de kant van de Kalootstraat en aan de Wielingenstraat komen vrijstaande huizen. Middendoor het plan komt in oost-westrichting een straat waaraan de twee-onder-een-kap en de geschakelde woningen worden gebouwd. In het plannetje is ook een klein plantsoen voorzien.

Met de huidige ontwikkelingen in Borssele, met name de bouw van een nieuwe reformatorische school en het verhuizen van de openbare school, is de locatie, aanvankelijk niet beschouwd als de meest ideale, plotseling perfect geworden. In oktober krijgt de gemeenteraad een voorstel over de grondaankoop. Na een laatste ter-visielegging van het bouwplan, kan er, als er geen serieuze bezwaren komen, volgend jaar met de bouw worden begonnen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.