Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 6 augustus 2005

Jongeren hebben plek gevonden

Zeecontainer voor jeugd staat tijdelijk op grond voor nieuwe wijk in Heinkenszand

ZeecontainerEen groep jongeren in Heinkenszand heeft de sleutel gekregen van een zeecontainer, die inmiddels als Jongeren Ontmoetings Plaats (JOP) in gebruik genomen is. Het heeft even geduurd, maar voor de container is een plekje gevonden: in de noord-oost-hoek van het bestemmingsplan Over de Dijk, waar het laatst gebouwd zal worden.

"Het is een tijdelijke oplossing", benadrukt de Borselse wethouder M. Vermue, maar ze is erg blij dat er nu een plekje gevonden is voor de groep. "Het heeft moeite gekost, maar die jongeren verdienen toch een kans om hun plannen ergens in het dorp waar te maken. Het is een leuke groep met wie we goede afspraken hebben gemaakt. Ze zijn van plan zich zo voorbeeldig te gedragen, dat de buurt ze straks niet meer kwijt wil."

Bezwaren waren er zeker uit de nieuwe buurt Over de Dijk. De vrees bestond dat de jongeren met brommertjes door de straat af en aan zouden gaan rijden. Het antwoord van de kinderen was: "Dan komen we toch op de fiets."

Een van de bezwaarden was bang voor een rommelig zicht op zo'n roestige container met lap- en laswerk. Vermue: "We hebben een informatieavond gehad en die mevrouw werd gaandeweg geestdriftiger. Op het einde wilde ze helpen schilderen en ze had allemaal leuke ideeën. Zo zie je maar: zodra de jongeren bekenden van je worden, verdwijnt het bezwaar vanzelf. In dat verband is het jammer dat tijdens de bijeenkomst wel veel jongeren en ouders op kwamen dagen, maar slechts drie of vier van de bezwaarden."

In de grotere dorpen van Borsele kon heel moeilijk een plekje kan worden gevonden voor de containers die de gemeente onder strikte voorwaarden beschikbaar stelt. In Borssele, Ellewoutsdijk, 's Heer Abtskerke, Nieuwdorp, Nisse, Oudelande en Ovezande zijn onder dezelfde voorwaarden JOP's geplaatst, waarvoor het niet moeilijk was om een plaatsje te vinden. De inwoners van de kleine kernen kennen de eigen jeugd en onderhouden derhalve veel directere contacten. Als de jongeren iets mispeuteren, krijgen ze meteen het dorp op hun dak. Iedereen weet: als de overlast uit de hand loopt, komt er een hijskraan om de container op te pakken.

Vermue denkt dat de uitzonderlijk goed functionerende Jongerenraad van Borsele ertoe kan bijdragen dat ook op de grotere kernen de koudwatervrees voor jongeren na verloop van tijd verdwijnt.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.