Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 29 juli 2005

Total wil meer dan simpel excuus

Raffinaderij spreekt Delta aan op miljoenenschade na stroomstoring

Raffinaderij TotalMeer dan de helft van de fabrieken van raffinaderij Total in Nieuwdorp draait weer. Pas in het weekeinde produceert de fabriek weer op volle kracht. Total wil met energiebedrijf Delta praten over de schade van de stroomstoring van afgelopen dinsdag. Het accepteert geen 'foutje, bedankt'.

De stroomstoring trof met name grote bedrijven in het Sloegebied. Pechiney en Thermphos moesten de productie tijdelijk stilleggen. Maar olieraffinaderij Total werd het zwaarst getroffen. Alle productieprocessen moesten gecontroleerd worden stilgelegd. Het bedrijf zag zich gedwongen af te fakkelen.

"Het uitschakelen van alle fabrieken is geen kwestie van een knop omdraaien", zegt technisch directeur S. Wullems. "De processen vinden plaats onder hoge druk en temperatuur. We regelen die op honderden plaatsen. Ineens vallen druk en temperatuur weg. Alle processen die dan volgen moeten in de gaten worden gehouden. Dat vergt veel aandacht van de operators en alle andere medewerkers."

Het stilleggen van processen kan dagen duren. Nadat dat was gebeurd, kon elk proces stap voor stap worden herstart. Daarbij zijn technische installaties kapot gegaan. "Sommige onderdelen krijgen met het opnieuw in werking stellen zo'n optater dat ze kapot gaan."

Draaien de fabrieken eenmaal, dan zijn de benzines en diesel die eruit komen nog niet van goede kwaliteit. "Het duurt even voordat het proces weer goed is ingeregeld en alle producten weer op specificatie zijn", aldus Wullems.

Het opnieuw opstarten van alle installaties verloopt volgens hem zonder tegenslagen. In het weekeinde, zo is de verwachting, draait Total weer volledig. De schade loopt in de miljoenen euro's. "We gaan met Delta daarover in gesprek. We accepteren zeker geen 'foutje, bedankt'."

Bij de stroomstoring van afgelopen dinsdag zijn meer dan tienduizend klanten getroffen, meldt Delta. De stroomstoring, die een uur duurde, ontstond door werkzaamheden aan een schakelstation in de buurt van Borssele. De exacte oorzaak is nog niet bekend. Delta houdt een intern onderzoek naar de precieze toedracht.

Muisklikken
"Het onderhoud gebeurt vaak op afstand door middel van muisklikken", legt woordvoerder J. Nelemans van Delta uit. "We gaan nu na wat er precies is gebeurd en wie wat heeft gedaan op welk moment. Ook beoordelen we of beslissingen die zijn genomen op dat moment ook de juiste inschattingen waren." Binnen een aantal dagen moet duidelijk zijn of er sprake is van een technisch mankement of menselijk falen. Het antwoord is belangrijk voor de schuldvraag.

Total zit met een schade van miljoenen euro's. Thermphos en Pechiney hebben hun productie tijdelijk moeten stilleggen, waardoor ze productieschade hebben geleden.

Maar de bedrijven kunnen de schade niet verhalen op Delta. In de voorwaarden staat dat Delta netwerkbedrijf, de beheerder van het stroomnet, niet aansprakelijk is voor schade die ontstaat als gevolg van een stroomstoring. Een uitzondering geldt als de schade is ontstaan door opzet of grove schuld van de netbeheerder of zijn werknemers. Het interne onderzoek van Delta moet dat uitwijzen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.