Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 4 juli 2005

Lewedorp kan afrit A58 vergeten

Betere aansluiting Heinkenszand heeft voorrang

Een afslag op de A58 voor Lewedorp zit er niet inLewedorp kan de aanleg van een eigen op- en afrit naar de rijksweg A58 voorlopig vergeten. De gemeente Borsele zet alle kaarten eerst op een betere ontsluiting van Heinkenszand.

Sinds de A58 in 1970-'71 in gebruik is genomen, is het stukken rustiger geworden in Lewedorp. Het doorgaand verkeer tussen Vlissingen en Bergen op Zoom komt niet meer door de dorpskern. Toch heeft Lewedorp nog met verkeersoverlast te maken. Vrachtwagens voor fritesfabriek McCain rijden door de kern en met mooi weer is het druk met automobilisten die het Veerse Meer of vliegveld Midden-Zeeland bezoeken. Volgens de dorpsraad moet dit veranderen. Dat kan door de aanleg van een op- en afrit bij Lewedorp in de A58. Ook Arnemuiden is daarbij gebaat, aldus vice-voorzitter A. Raas.

Verdubbeld
Rijkswaterstaat is niet dol op extra op- en afritten vanwege de verkeersveiligheid en omdat die de doorstroming van het verkeer zouden belemmeren, weet Raas. Toch bestaat er volgens hem in de nabije toekomst een mogelijkheid om aan de wens van de dorpsraad te voldoen. De Sloeweg naar de Westerscheldetunnel wordt over een aantal jaren verdubbeld. De functie van de A58 kan dan veranderen, stelt hij zich voor, door het doorgaande verkeer van en naar Walcheren met een mooie vloeiende aansluiting bij Heinkenszand via de Sloeweg en de Bernhardweg te leiden. Als de A58 zo aan betekenis verliest, is het mogelijk Lewedorp direct op die weg aan te sluiten. De dorpsraad heeft dan zijn zin.

Verlaten
Provincie-ambtenaar J. Bakx bevestigt dat er sprake van is geweest de functie van de A58 te wijzigen, maar, meldt hij, dat spoor heeft de provincie inmiddels verlaten. De Sloeweg wordt verdubbeld en dat is het. Het doorgaand verkeer van en naar Walcheren zal de A58 blijven gebruiken.

De gemeente Middelburg is, vertelt Bakx, wel bezig met een ontsluitingsweg voor het oostelijk deel van Arnemuiden en daarmee voor het Veerse Meer en vliegveld Midden-Zeeland. Die weg moet over of onder de spoorlijn komen en aansluiten op de provinciale weg die parallel aan de A58 loopt. Het verkeer kan vervolgens via de oprit vlakbij het benzinestation bij Arnemuiden de A58 op.

Lewedorp is daarmee nauwelijks geholpen. Vrachtverkeer voor McCain blijft dan in elk geval door het dorp rijden. Het komt er dus op aan of er toch een op- en afrit in de A58 kan komen. De Borselse wethouder M. Vermue-Vermue (CDA, verkeer) ziet dat vooralsnog somber in. Borsele richt zich eerst op een betere aansluiting van Heinkenszand op de A58. "En", weet Vermue-Vermue, "dat is al moeilijk genoeg."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.