Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 28 juni 2005

Borsele wil jongeren vasthouden

Ambitieus woningbouwprogramma in bijna alle kernen

Veel betaalbare nieuwbouw de komende jarenDe grootste uitdaging waarvoor Borsele met het nieuwbouwprogramma staat, is het binnenboord houden van jongeren. Om dit voor elkaar te krijgen, wordt geprobeerd van andere gemeenten te leren, aldus wethouder M. Vermue-Vermue (CDA).

Zowel in Zeeland als daarbuiten kijken medewerkers van de gemeente Borsele rond. "In het Noord-Brabantse Bladel slagen ze er bijvoorbeeld in goedkoper te bouwen, terwijl de grond daar duurder is dan hier. Hoe dat kan, zijn we aan het uitzoeken en wie weet, kunnen we dat dan in Borsele ook doen", hoopt Vermue-Vermue. Met veel belangstelling wordt ook gekeken naar een project van het Terneuzense bouwbedrijf Van der Poel. Die onderneming heeft een woning ontwikkeld voor 140.000 euro. In serie gaan die huizen gebouwd worden, in twee maanden tijd. In Axel moet het eerste plan verrijzen.

Kamers
Uit een enquête van de Borselse jongerenraad is voorts gebleken dat onder jongeren nogal wat behoefte zou bestaan aan kamers. In Borsele zijn die niet veel te vinden. De wethouder wil in samenspraak met woningcorporatie R & B Wonen bezien hoe aan de wens kan worden voldaan en ook waar. Heinkenszand lijkt wel het meest voor de hand te liggen.

In Borsele gaat de komende tijd overigens behoorlijk gebouwd worden. Op de planning die de gemeente bij de provincie heeft ingediend, staan voor dit jaar 54 woningen. In 2006 schiet dat aantal door naar 164, in 2007 naar 254, in 2008 naar 173 en in 2009 naar 151.

In Heinkenszand, 's-Gravenpolder en Lewedorp is de meeste nieuwbouw gepland, met de nadruk op Heinkenszand waar Over de Dijk II in ontwikkeling is. Maar ook andere dorpen ontsnappen niet aan de aandacht. In 's-Heerenhoek staan dertig woningen voor ouderen op het programma in 2006-2007 en ruim veertig huizen in De Blikken II in 2008 en 2009. Borssele krijgt in 2007 zestien huizen in de Monsterhoek. Vermue-Vermue: "Dat worden woningen voor bejaarden of jongeren, afhankelijk van de behoefte."

Ovezande staat in de planning voor veertig woningen in de jaren 2007 tot en met 2010. Nieuwbouw in Ovezande heeft lang op zich laten wachten. Zo ook in Baarland waar projectontwikkelaars zich hebben stukgebeten op een idee voor de verbouwing van een oude boerenschuur aan de Torenstraat. Inmiddels ligt er een plan dat volgens de gemeente voldoet. Vier woningen komen in de schuur en drie losse op het erf. Dat moet in 2006 gebeuren. In 2009 en 2010 wacht Baarland dan nog een uitbreiding met twintig huizen.

Hoedekenskerke krijgt in 2007 twintig nieuwe woningen op de locatie van de oude school aan de Vinningestraat. Kwadendamme komt 'goed' weg met tien appartementen op de plek van voormalig café De Kroon en vijftien huizen in 2006 en 2007 in het nieuwbouwplan Oude Vreeland II. Nieuwdorp moet langer geduld hebben. Het terrein van transportbedrijf Boot & Buteyn komt vrij. Van 2007 tot en met 2009 is daar de bouw voorzien van dertig huizen.

Driewegen, Oudelande en Ellewoutsdijk zijn de kernen waar nauwelijks nieuwbouw is gepland. Wat betreft Ellewoutsdijk merkt Vermue-Vermue op dat de vraag daar beperkt is, gezien het aantal woningen dat er te koop staat. Al met al heeft Borsele een fors nieuwbouwprogramma. Niet té fors, volgens de wethouder, want Borsele is één van de weinige Zeeuwse gemeenten met een natuurlijke groei en van leegstand is geen sprake.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.