Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 28 juni 2005

Gemeenten willen samenwerken bij innen belastingen

De vijf Bevelandse gemeenten en de gemeente Tholen willen de uitvoering van de gemeentelijke belastingen samen ter hand nemen. Zij nemen donderdag een beslissing over dit in Nederland bijzondere samenwerkingsproject.

Bundeling van financiŽle dienstenHet is de bedoeling dat alles wat met de inning van gemeentelijke belastingen te maken heeft bij één organisatie wordt ondergebracht.

Van het versturen van de aanslagen tot en met het behandelen van de bezwaarschriften. Het vaststellen van de tarieven blijft wel een kwestie van de gemeenten afzonderlijk.

De Borselse wethouder M. Vermue-Vermue (CDA, financiën) is groot voorstander van het voorstel. De samenwerking is financieel voordelig, omdat alles doelmatiger kan worden georganiseerd. Nu werken gemeenten bijvoorbeeld met verschillende bureaus voor het taxeren van de waarde van woningen voor de onroerend zaakbelasting (ozb). Het inzetten van één taxatiebureau in een groter werkgebied is allicht goedkoper.

Een belangrijk voordeel is ook, volgens Vermue-Vermue, dat één gezamenlijke uitvoeringsorganisatie wat betreft personele bezetting minder kwetsbaar is.

Waar de uitvoeringsorganisatie wordt gehuisvest, is nog niet bekend. "Dat doet er weinig toe", vindt de Borselse wethouder, "als de samenwerking maar van de grond komt."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.