Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 23 juni 2005

Lewedorp wacht metamorfose

Ontwikkeling nieuwe wijk in volle gang, herinrichting Postweg dichtbij

Het plangebied aan de PostwegLewedorp gaat veranderen. Bij het dorp komt een nieuwe woonwijk, waarvan de ontwikkeling in volle gang is in de West-Kraaijertpolder. De gemeente Borsele wil ook niet meer al te lang wachten met de herinrichting van de Postweg door Lewedorp, de oude hoofdweg, tot dertig-kilometergebied.

In de West-Kraaijertpolder wordt volop gewerkt. Het toekomstige stratenpatroon is bijna zichtbaar. Een staalplaten loods bij de boerderij aan de rand van het uitbreidingsgebied is gesloopt. In totaal 68 woningen moeten er komen. Voor Lewedorp is dat een forse uitbreiding.

Westerscheldetunnel
Het is opvallend dat Lewedorp zo mag groeien. Heinkenszand en 's-Gravenpolder zijn de groeikernen binnen de gemeente Borsele. In andere dorpen mag in principe alleen voor de natuurlijke aanwas van de bevolking worden gebouwd. Lewedorp en ook 's-Heerenhoek mogen méér, dankzij de medewerking van Borsele aan de aanleg van de Westerscheldetunnel. De provincie schonk Borsele in ruil voor die medewerking een extra nieuwbouwprogramma van honderdvijftig woningen, waarvan 's-Heerenhoek er negentig heeft gekregen en Lewedorp zestig.

De belofte van de provincie kan in Lewedorp met enige vertraging worden ingelost. Eén bewoonster heeft de uitbreiding met een bezwarenprocedure enkele maanden opgehouden. Zij was tegen de nieuwbouw in verband met het verlies van uitzicht over de West-Kraaijertpolder. Het gebied tussen de Korenweg, Lewestraat, Lewedijk en Postweg gaat inderdaad behoorlijk veranderen. Akkerland maakt plaats voor een woonwijk met in elk geval zeven starterswoningen en volgens de oude planning veertien twee-onder-één-kapwoningen, veertig vrijstaande huizen, vier landhuizen en twee woningen in een historische schuur bij de boerderij aan de rand van de polder.

Belangstelling
De belangstelling voor de nieuwbouw was groot. Bij de gemeente stonden honderd gegadigden ingeschreven. Zij zijn onlangs allemaal aangeschreven. Twintig serieuze kandidaten zijn overgebleven voor een kavel voor een vrijstaande woning, wat volgens de gemeente 'al vrij veel' is. "We moeten tenslotte een tijdje toe met deze nieuwbouwlocatie", aldus wethouder M. Vermue-Vermue (CDA, ruimtelijke ordening).

Proverko uit Goes tekent voor de ontwikkeling van de starterswoningen, twee-onder-één-kapwoningen en de landhuizen. De zeven starterswoningen zijn de eerste in Borsele. Proverko moet de huizen eerst aanbieden aan inwoners van Lewedorp en dan aan bewoners van heel Borsele. De kopers moeten echte starters zijn. Ze moeten voor het eerst zelfstandig gaan wonen. De starterswoningen komen op zo'n 145.000 euro. Proverko heeft 'een behoorlijke lijst met liefhebbers'.

Postweg
Lewedorp heeft vrij lang op nieuwbouw gewacht, maar wacht al veel langer op een herinrichting van de Postweg, de weg die in 1970-'71 dé hoofdweg was tussen Middelburg en Goes. Sindsdien is er niets aan gebeurd. Dat gaat veranderen, verzekert wethouder Vermue-Vermue. Zij wil na de zomer met aanwonenden en de dorpsraad aan de slag om een haalbaar plan op te stellen voor de herinrichting.

Eén hobbel is genomen. De provincie wilde niet dat de Postweg als doorgaande weg een dertig-kilometerzone zou worden. Vermue-Vermue: "We hebben inmiddels toestemming om dat toch te mogen doen." Hoeveel geld er te besteden is, is nog niet duidelijk. Een nieuw subsidieverzoek bij de Europese Unie loopt. Eerdere zijn afgewezen. Vermue-Vermue wil zich dan ook niet blindstaren op Brussel. Het college van B en W heeft voorgesteld alvast 191.000 euro voor de herinrichting uit te trekken en daar komt, aldus Vermue-Vermue, nog zo'n 500.000 euro bij, dat de gemeente voor de samenwerking op watergebied heeft gekregen van waterschap Zeeuwse Eilanden.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.