Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 23 juni 2005

Borsele heeft regenton-record

In niet één Nederlandse gemeente staan zoveel regentonnen als in Borsele. Wethouder A. van Opdorp (VVD) reikte gistermiddag in Heinkenszand de duizendste uit.

Van Opdorp kwam het duizendste exemplaar op dezelfde manier afleveren als de eerste in juni 2000, met paard en wagen. De familie Adriaanse was de gelukkige. "We hebben al een pomp voor grondwater, zoet grondwater uit een wel", vertelde mevrouw N. Adriaanse. "Onze paarden drinken ervan. En we hebben ook een gemetselde regenput waaruit we water halen. Die regenton kan er nog wel bij. We hebben een mooie uitgekozen, een houten."

Zuinigheid kan niet de reden zijn waarom zoveel inwoners van Borsele een regenton aanschaffen. Water is niet duur. Woordvoerder D. Rouw van de gemeente denkt dat het succes te danken is aan een goede promotie. "En Borsele heeft veel buitengebied met vrij veel vrijstaande woningen." De duizendste regenton mag gistermiddag door Van Opdorp officieel uitgereikt zijn, volgens een lijstje van de gemeente zijn er sinds 2000 al 1073 verkocht. De meeste in het eerste jaar, 260. Vorig jaar bleef de teller op 116 exemplaren steken, dit jaar gaat Borsele daar alweer overheen.

De liefhebbers hebben de keuze uit een luxe kunststof regenton van 168 liter à 39,50 euro, een ‘gewone' kunststof ton van 220 liter voor 26,50 euro, een houten van ongeveer 200 liter à 68 euro, een balkonton van 110 liter voor 36,50 euro en een raintainer die zwevend aan een regenpijp kan worden bevestigd. Van elke verkochte regenton gaat vijf euro naar een goed doel, evenredig verdeeld over ontwikkelingsorganisatie Novib en de actie Zeeland helpt Zambia. Het geld gaat naar projecten voor schoon drinkwater in derdewereldlanden. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

De regenton-actie is dit jaar wellicht voor het laatst. Althans, de Novib wil ermee stoppen. De ondersteuning via ontwikkelingscentrum COS-Zeeland vervalt dan ook. Borsele kijkt nog of een vervolg mogelijk is. Het aantal regentonnen blijft wel groeien. Iedere koper van een bouwkavel in Borsele krijgt een tegoedbon voor een regenton. Als iedereen daarop ingaat, komen er in Borsele in tien jaar nog eens duizend tonnen bij.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.