Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 23 juni 2005

Borssele zeer geschikte plaats voor tweede kerncentrale

Oud-directeur Den Boer van de kerncentrale reageert hiermee op plannen van het CDA om de centrale open te houden en zelfs nieuwe centrales wil bouwen.

Meer kernenergie?Borssele heeft meerdere voordelen ten opzichte van andere locaties zoals IJmuiden. In de omgeving is voldoende koelwater aanwezig omdat het dicht bij zee ligt en er is plek voor nieuwbouw. Op het terrein van Borssele zou ruimte zijn voor meerdere kerncentrales.

In de huidige situatie is reeds grond aanwezig voor de bouw, ook is het stroomnet geschikt voor opvang van een tweede centrale.

De directie van EPZ geeft als commentaar, dat de politiek eerst een heel duidelijk signaal moet geven, voordat er plannen worden gemaakt.

CDA-rapport
In een rapport dat een CDA-commissie donderdag presenteert, staat dat het CDA op de korte termijn meer gebruik wil maken van kernenergie. De centrale in Borssele moet openblijven en de partij houdt de mogelijkheid open om zelfs nieuwe kerncentrales te bouwen. Als voorwaarde geldt wel dat de huidige problemen met het verwerken van kernafval worden opgelost, zei voorzitter T. Rietkerk op Radio 1.

Gat vullen
"De fossiele brandstoffen raken op en we moeten op weg naar duurzame energie", aldus Rietkerk. Op de lange termijn richt het CDA zich op het opwekken van energie uit bijvoorbeeld zonnecellen, biomassa of waterstoftanks. Op de korte termijn moeten volgens Rietkerk kernenergie en mogelijk aardgas "het gat vullen".
Het CDA vindt dat het bedrijfsleven en de "nationale en internationale" overheden nieuwe technieken moeten ontwikkelen om kernafval te kunnen verwerken. Het is voor Rietkerk wel "een zorg" dat de problemen rond radioactief afval al die jaren nog niet zijn opgelost.

Duurzaam
Vanaf 2007 moet het kabinet wat het CDA betreft weer een minister van Milieu krijgen. "Wij hechten belang aan duurzame ontwikkeling", aldus Rietkerk. Een Kamermeerderheid heeft zich inmiddels achter de plannen van staatssecretaris Van Geel van Milieu geschaard om de kerncentrale in Borssele niet in 2013 te sluiten maar langer open te houden. Daar moeten wel extra inspanningen in windenergie en andere alternatieven tegenover staan.

Claim
Als Borssele wel in 2013 wordt gesloten, kan er een schadeclaim van 1 miljard euro volgen omdat eigenaar EPZ een onbeperkte vergunning heeft. Van Geel noemt zichzelf geen principieel tegenstander van kernenergie. Maar er moeten nog twee voorwaarden vervuld worden voor de herintroductie van kernenergie, behalve een oplossing voor het afvalprobleem, zei hij donderdag in een eerste reactie. De uraniumwinning moet schoon zijn en er is een oplossing nodig voor de verdere verspreiding van kernwapens en het gevaar van terroristische aanslagen. Van Geel komt daarnaast met twee "praktische punten". Hij vraagt zich af waar dan die nieuwe kerncentrales moeten komen. En er is volgens hem "geen enkele commerciële belangstelling" voor de opwekking van kernstroom, "terwijl al 25 jaar in Nederland de bouw van kerncentrales is toegestaan".

Vastpinnen
Voorzitter De Rijk van Stichting Natuur en Milieu reageert fel op het manifest van het CDA. De bouw van een kerncentrale neemt zeker tien jaar in beslag. De afschrijvingstermijn bedraagt veertig jaar. "Dan zit je je vaster te pinnen op kernenergie", zegt De Rijk. Ze waardeert de nadruk die het CDA legt op duurzame ontwikkeling, maar de partij verpest het volgens haar door de deur open te zetten voor kernenergie. Greenpeace is geschrokken van het rapport en stelt dat het CDA zijn "rentmeesterschap" verkwanseld. Het kernafval levert een gevaar op voor volgende generaties en nieuwe technieken om het te verwerken laten waarschijnlijk nog tientallen jaren op zich wachten, aldus de milieuorganisatie.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.