Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 23 juni 2005

Borssele blijft ook na 2013 open

Staatssecretaris koppelt kerncentrale aan investeren in duurzame energie

Kerncentrale blijft langer open Staatssecretaris Van Geel (CDA, Milieu) werkt aan een juridische overeenkomst met EPZ waarin een aanmerkelijk latere sluitingsdatum van de kerncentrale in Borssele is opgenomen dan 2013, zoals nu in het regeerakkoord staat. In ruil daarvoor is EPZ volgens hem bereid een flinke bijdrage te leveren aan duurzame energie.

In november wil Van Geel met een voorstel komen, op basis waarvan een definitief besluit kan worden genomen over het al dan niet sluiten van de kerncentrale in 2013.

VVD, LPF en SGP toonden zich gisteravond in het debat over de kerncentrale in Borssele voorstander van openhouden na 2013. CDA en D66 kunnen daar ook mee instemmen, als er een fikse investering in duurzame energie tegenover staat. Voor de overeenkomst die Van Geel voorbereidt is dus een ruime Kamermeerderheid te vinden.

Kooldioxide
Van Geel gaf aan dat hij in 2013 ten minste een extra hoeveelheid aan duurzame energie tot stand wil hebben gebracht ter grootte van het vermogen van de Borsselse centrale: 450 megawatt. Dat staat gelijk aan het vermijden van 1,5 miljoen ton kooldioxide, de uitstoot van een miljoen huishoudens, aldus Van Geel.

Kamerlid Duyvendak (GroenLinks) vond dat hij daarmee negeert dat de kerncentrale langer radio-actief afval produceert. "U heeft de geneugten het allemaal tegelijk te willen", pareerde Van Geel. "Ik moet kiezen. Als ik het pistool op de borst gedrukt krijg, kies ik voor verbetering van de luchtkwaliteit."

PvdA, GroenLinks en SP zagen tandenknarsend hoe een Kamermeerderheid Van Geel de ruimte gaf zijn plannen uit te werken. Dat ook D66 inmiddels langer openhouden van de kerncentrale onder voorwaarden niet meer uitsluit, kwam woordvoerder Van der Ham op een karrenvracht aan verwijten te staan. De linkse oppositie vindt het onmogelijk het debat over de kerncentrale van Borssele goed te voeren zolang Van Geel weigert de Kamer inzage te geven in de rapporten waarop hij baseert dat sluiting in 2013 een schadeclaim oplevert van enkele honderden tot één miljard euro.

De dag nadat de Kamer besluit de centrale langer open te houden, wil Van Geel de rapporten overhandigen. Zolang de sluiting mogelijk moet worden afgedwongen, schaadt inzage de positie van de staat, aldus Van Geel, zelfs wanneer de Kamerleden er vertrouwelijk kennis van nemen. Hij kondigde aan op te stappen als naderhand zou blijken dat hij de Kamer essentiële informatie heeft onthouden. Daarmee kon hij niet iedereen overtuigen. PvdA-Kamerlid Samsom kondigde een motie aan om inzage in de rapporten af te dwingen. SP, GroenLinks, LPF en SGP maakten duidelijk de motie te willen steunen.

Aangenomen dat de coalitiepartijen VVD en CDA tegen de motie stemmen, al is het maar om de staatssecretaris niet te beschadigen, dan zou D66 weleens de doorslag kunnen geven. Van der Ham gaf aan nog eens goed te willen nadenken of hij voor of tegen de motie gaat stemmen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.