Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 9 juni 2005

Bouw Sloecentrale vertraagd

ESB IrelandDelta NV De bouw van een gasgestookte centrale in Vlissingen-Oost door Delta is ernstig vertraagd door het afhaken van het Duitse energiebedrijf RWE, dat een cruciale rol zou spelen in het project. Het Zeeuwse Delta en het Ierse ESB praten nu met andere partijen, die de rol van RWE kunnen overnemen. De afronding van de aanbesteding verschuift naar eind 2005, zo liet Delta-directeur Luteijn weten.

Het Duitse RWE zou de helft leveren van het gas, waarop de centrale moet gaan draaien en zou ook de helft van de electriciteit afnemen.
Naar verwachting wordt de nieuwe gegadigde kort na de zomervakantie bekendgemaakt.

Ook zijn nog niet alle vergunningen binnen. Zo loopt er nog een bezwaarschrift van de Zeeuwse Milieufederatie, die eist dat de nieuwe centrale wordt voorzien van een NOx-installatie. Hiermee kan de uitstoot van stikstof worden gehalveerd. De provincie en Delta voelen hier niets voor, omdat de milieuwinst niet opweegt tegen de kosten. Bovendien wil de ZMF dat Delta een afnemer vindt voor de restwarmte.

De bouw van de centrale wordt geraamd op 415 miljoen euro.

Eerdere berichten van 14 september 2004 en 20 november 2004.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.