Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 28 mei 2005

Tunnel twintig jaar later tolvrij

Provincie wil met meeropbrengst kanaaltunnel bij Sluiskil betalen

De t-tag ook op andere trajecten?Kanaalkruising SluiskilDe provincie wil de kanaaltunnel bij Sluiskil betalen uit de tol van de Westerscheldetunnel. Daarom is aan het Rijk gevraagd de tolperiode te verlengen van dertig naar vijftig jaar.

"We hebben dat voorstel onlangs gedropt", bevestigt gedeputeerde A. Poppelaars (CDA, verkeer). Daarmee spelen provincie en NV Westerscheldetunnel in op het gisteren gepresenteerde rapport van de commissie Nouwen. Dat stelt voor tolheffing te gebruiken als middel voor de aanleg van wegen.

Volgens Poppelaars zou met een verlenging van de tolperiode de financiering voor de kanaalkruising Sluiskil rond zijn. De aanleg van de tunnel kost 285 miljoen euro als hij op 13,5 meter diepte komt te liggen en 25 miljoen euro meer als de diepte 16 meter is, zoals de Belgen graag willen. Komt de tunnel op zestien meter dan betalen de Belgen die 25 miljoen. Dat heeft minister Peijs (CDA, Verkeer en Waterstaat) bedongen bij de afspraken over de verdieping van de Westerschelde. "Op het moment dat Peijs komt met het besluit over de juiste diepte van de tunnel, moet het financieringsplaatje rond zijn", aldus Poppelaars.

Financiering
De minister heeft aangekondigd dat een studie daarnaar in september klaar is. Maar het leeuwendeel van de financiering is nog lang niet geregeld. Het Rijk heeft namelijk aangegeven dat de verkeersintensiteit van het knooppunt bij Sluiskil te gering is om flink in te investeren. Volgens Poppelaars en directeur M. Buis van de NV Westerscheldetunnel kan het grootste deel van de 285 miljoen worden betaald uit een verlenging van de tolperiode. "We hebben het over een verlenging, niet een verhoging van de tol", benadrukt Poppelaars.

Gisteren presenteerde de NV Westerscheldetunnel in Den Haag voorstellen voor de aanleg van de autosnelweg A4 tussen Dinteloord en Bergen op Zoom en de oostelijke randweg bij Eindhoven. De NV Westerscheldetunnel wil de aanleg en exploitatie van deze wegen betalen door tolheffing.

Algemeen directeur Buis wil de kennis en ervaring die is opgedaan met de Westerscheldetunnel elders in Nederland inzetten.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.