Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 26 mei 2005

Calamiteitenoefening bij kerncentrale

Calamiteitenoefening bij de kerncentrale BorsseleIn Borssele is woensdag de Nationale Stafoefening Nucleair gehouden. Gesimuleerd is dat vanaf de avond ervoor bij de kerncentrale in Borssele problemen bestonden met de koeling.

Woensdag ontsnapte radioactieve stoom uit de centrale en werd de dreiging zo groot dat burgemeester Gelok van Borssele zijn gemeentelijke veiligheidsteam bijeen heeft geroepen. In de loop van de dag vindt een opschaling plaats tot en met de ministeries van Binnenlandze Zaken en VROM aan toe.

Aan de Nationale Stafoefening Nucleair deden in totaal ruim duizend mensen mee. Het was hoofdzakelijk een bestuurlijke oefening, waarbij getest wordt hoe verschillende instanties met elkaar samenwerken. Behalve verschillende hulpdiensten, Zeeuwse gemeenten, de provincie en het Rijk deden ook Belgische instanties mee. Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) is met waarnemers bij de oefening aanwezig geweest.

Op straat was weinig van de activiteiten te merken. Wel was het gemeentehuis te Heinkenszand gesloten en was op een parkeerterrein in Vlissingen-Oost door de 101 NBC Verdedigingscompagnie een ontsmettingsstraat ingericht. De militairen hielpen de regionale brandweer met de (gespeelde) verkenning en ontsmetting. De oefening duurde tot 's avonds laat, zodat ook de overname van diensten en verantwoordelijkheden kon worden getest.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.