Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 18 mei 2005

Greenpeace demonstreert met inval kwetsbaarheid kerncentrale

Politie verricht twaalf aanhoudingen

Verkleed als vaatjes kernafval drongen medewerkers van Greenpeace de kerncentrale binnenDertig actievoerders van Greenpeace hebben vanochtend vroeg gedemonstreerd hoe makkelijk het is binnen te dringen op het terrein van de kerncentrale Borssele. Vanuit een vrachtwagen klommen ze met behulp van vooraf op maat gemaakte ladders de hekken bij de hoofdingang over. Drie man bewakingspersoneel met evenveel honden konden de inval niet voorkomen. Met de actie wilde Greenpeace laten zien dat kerncentrales nooit volledig zijn te beveiligen tegen terroristen.

In totaal zijn twaalf actievoerders aangehouden. Zij zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden. Vier personen zijn gedagvaard voor erfvredebreuk, acht voor vernieling/beschadiging. Eén actievoerster moest zich na een hondenbeet in het ziekenhuis laten behandelen.
De indringers van vandaag hadden niets kwaads in de zin. De meesten van hen waren uitgedost als vaatjes radio-actief afval. Ze beklommen de portiersloge van het centrale complex, waar ze een spandoek met de tekst 'Kernenergie is nooit veilig' ontrolden en vrolijke dansjes uitvoerden. Anderen beklommen triomfantelijk de bol van de kerncentrale en schilderden er een paar grote barsten op om duidelijk te maken welke schade terroristen met springstof hadden kunnen aanrichten.

Pas na een kwartier verschenen de eerste politiemensen...

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.