Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 28 april 2005

Canadese invasie in Nieuwdorp

Tegen de 150 Canadezen, onder wie twintig à dertig oud-strijders uit de Tweede Wereldoorlog, brengen op 6 mei een bezoek aan Nieuwdorp. 's Avonds is er voor de inwoners van Nieuwdorp een bijeenkomst over de bevrijding.

Uitrusting van Canadese bevrijdersEen comité bestaande uit Kees Traas (oprichter van het oorlogsmuseum Infatuate in Nieuwdorp), Hans van Dam (lid van de dorpsraad) en René Hoebeke (schrijver van het boek Slagveld Sloedam) heeft de ontvangst van de Canadezen geregeld. "Een Canadese journalist kwam vorig jaar in mijn museum", vertelt Traas, "en die zei dat hij in 2005 met een groep Canadezen terug wilde komen. Wist ik veel dat het er zoveel zouden worden, oud-strijders en vooral familieleden."

Het dorpshuis Ammekore is de plek waar de Canadezen 6 mei tussen twaalf en drie uur 's middags bij elkaar komen. Burgemeester J. Gelok van Borsele zal hen officieel welkom heten. In groepjes kunnen de Canadezen vervolgens naar het museum Infatuate van Traas aan Coudorp 41. Ze worden vervoerd met oude legervoertuigen van Keep Them Rolling.

Nieuwdorp lag in 1944 achter de linies bij de Sloedam waar Schotten en Canadezen zware gevechten hebben geleverd met de Duitsers op Walcheren. Vorig jaar is daar al een informatieavond over gehouden. Dat was zo'n succes dat de bijeenkomst op 6 mei vanaf 19.30 uur wordt herhaald in het dorpshuis. Hoebeke geeft een inleiding en drie films worden vertoond. Nieuwdorpers vertellen tot slot over hun oorlogsbelevenissen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.