Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 19 april 2005

Nieuwe afslag A58 bij Heinkenszand lijkt de ideale oplossing

Op- en afrit verlost Heinkenszand van verkeersellende

De A58 krijgt mogelijk een nieuwe afslag HeinkenszandRijksweg A58 moet een op- en afrit krijgen bij Heinkenszand. Voor alle verkeersproblemen in de wijde omtrek van het dorp is dat dé oplossing, was de conclusie van een drukbezochte jaarvergadering van de dorpsraad Heinkenszand.

Wanneer die afslag er komt en zelfs of die er komt, bleef onduidelijk. A. van de Hoef, dagelijks bestuurder van het waterschap Zeeuwse Eilanden, legde de bal bij Rijkswaterstaat. "Gemeente, provincie en waterschap zijn het erover eens dat de op- en afrit er moet komen, alleen één partij ontbreekt, Rijkswaterstaat. Die wil zo min mogelijk afslagen op de A58, want afslaand verkeer én verkeer dat de weg opkomt, geeft altijd vertraging. Wellicht kan er bij Kapelle - bij motel-restaurant De Caisson - een afslag weg. Dat kan een oplossing zijn", suggereerde Van de Hoef, waarbij hij in de richting keek van een aanwezige ambtenaar van Rijkswaterstaat Zeeland.

Die hield zich wijselijk op de vlakte. Veel zal afhangen van de aansluiting die de verbrede Sloeweg (van en naar de Westerscheldetunnel) straks op de A58 krijgt. Een idee is op de Sloeweg alleen aansluitingen op de A58 te maken van en naar Goes. Verkeer richting Middelburg heeft er niets te zoeken. Dat rijdt toch vanaf de Westerscheldetunnel rechtdoor langs Nieuwdorp en het Sloegebied.

Waarschijnlijk zal in de loop van dit jaar duidelijk worden of de verbrede Sloeweg zo wordt ingericht dat Rijkswaterstaat minder moeite heeft met een afslag bij Heinkenszand. Aan de Sloeweg kan tussen 2008 en 2010 worden gewerkt, verwacht gedeputeerde A. Poppelaars (CDA, verkeer). De rijksoverheid heeft de provincie in het kader van de verdieping van de Westerschelde geld toegezegd. Optimisten rekenen erop dat de afslag Heinkenszand er na 2010 kan zijn.

"Komt die er niet", stelde waterschapsbestuurder Van de Hoef, "of laat de afslag te lang op zich wachten, dan moeten we de wegenstructuur in de Poel tussen Goes en Heinkenszand aanpassen." Er moeten dan fietspaden komen lang de polderwegen die als sluiproute worden gebruikt van en naar Goes. Van de Hoef heeft wel 't liefst dat de Poel autoluw wordt. Veel kritiek uit de zaal kwam daar niet op. Eén bezoekster vroeg zich wel af hoe het moet als straks het spoorviaduct bij 's-Heer Arendskerke wordt vernieuwd én het autoverkeer uit Heinkenszand op spitstijden uit de Poel wordt geweerd. Automobilisten moeten dan wel over het viaduct waaraan wordt gewerkt van september dit jaar tot juni 2006. Vijf maanden is er één rijbaan beschikbaar. Van de Hoef verdedigde de maatregelen: "Wij kiezen voor de veiligheid van de fietsers, want in de bouwtijd kunnen zij helemaal niet meer over dat viaduct rijden. Zij moeten wel door de Poel."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.