Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 16 april 2005

Lewedorp mag met nieuwbouw beginnen

Het bouwplan in LewedorpDe ontwikkeling van het bestemmingsplan West-Kraaijertpolder in Lewedorp kan beginnen. De Raad van State heeft een verzoek om het plan te schorsen afgewezen. Door een bezwaar van één inwoonster van Lewedorp mocht de gemeente Borsele geen bouwkavels verkopen.

Nu kan dat wel. De gemeente kan kavels verkopen en bouwvergunningen afgeven voor 68 woningen in het gebied tussen de Postweg, de Korenweg, de Burgemeester Lewestraat en de Lewedijk. Het is de eerste fase van een plan waarin uiteindelijk meer dan honderd huizen kunnen worden gebouwd. In de eerste stroom zitten in ieder geval zeven huizen voor starters, bij wijze van proefproject voor de bouw van starterswoningen in heel Borsele.

Wachten
Lewedorp wacht al een poos op een nieuw bestemmingsplan. Het dorp is naar het noorden toe helemaal volgebouwd en de enige kant die Lewedorp op kan, is over de Postweg. Daar is dan ook de nieuwe wijk getekend, aansluitend op de oudere bebouwing aan de Burgemeester Lewestraat.

Aan die Burgemeester Lewestraat woont een mevrouw die bij de koop van haar woning had begrepen dat haar uitzicht akkerland zou blijven. Zij maakte bezwaar tegen het plan, zodra ze er lucht van kreeg, maar de bezwaartermijn was nog niet begonnen. Pas toen de termijn gesloten was, liet de gemeente Borsele weten dat het bezwaar niet ontvankelijk was. De bezwaarde, die overigens bij de provincie al bot had gevangen, ging daarom naar de Raad van State.

Ontvankelijk
Die heeft het bestemmingsplan niet meer inhoudelijk bekeken maar geoordeeld dat het bezwaar inderdaad niet onvankelijk was. De bouw van de woningen, waarvoor veel belangstelling bestaat, kan nu gewoon doorgaan.

Met het bestemmingsplan West-Kraaijertpolder moet Lewedorp het de komende tien jaar doen. De gemeente Borsele werkt nog aan een plan om de omgeving van de Postweg opnieuw in te richten. De Postweg zou, met verkeersmaatregelen en wat ruimtelijke ingrepen, het centrum van het dorp moeten worden. Borsele probeert daarvoor al een hele poos Europese subsidies los te praten. Voorlopig is er nog tijd om daarmee door te gaan, al lijkt het erop dat de hele voorraad van 68 huizen heel snel op zal zijn.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.