Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 13 april 2005

Gymnastieklessen op z'n Braziliaans

Tio Loiro project Hoe sporten en dansen jongeren in Braziliaanse sloppenwijken? De leerlingen van openbare basisschool De Berenburcht in Baarland weten het sinds gisteren. De school staat de komende weken in het teken van een jeugd-voor-jeugdactie voor Stichting Tio Loiro.

De Amsterdamse stichting zet zich in voor kinderen in sloppenwijken van Brazilië, door ze op educatieve wijze kennis te laten maken met sport en spel. Met dat 'sportontwikkelingswerk', zoals de stichting het zelf noemt, worden problemen gesignaleerd en integratie en ontwikkeling van de lokale gemeenschappen bevorderd.

In Nederland verzorgt Tio Loiro (Portugees voor 'blonde oom', de bijnaam van oprichter Onno Raadsen) op basis- en middelbare scholen zogeheten bewustwordingsprojecten. Daarin ervaren de leerlingen hoe het is om in een arme wijk in een Braziliaanse stad te wonen, in dit geval Fortaleza, in het noordoosten van het land.

Gisteren is op De Berenburcht zo'n project begonnen. Vrijwilligster Ester Wisse van Tio Loiro was naar Baarland gekomen om de leerlingen te vertellen over het werk van de stichting. Ook gaf ze een Braziliaanse gymles, waarbij de kinderen onder meer kennismaakten met capoeira; een combinatie van vecht- en danssport, die je met z'n tweeën doet maar waarbij je elkaar niet mag aanraken. Hoewel geen van de leerlingen er van had gehoord, hadden ze de smaak snel te pakken. Ook werd er nog een potje straatvoetbal gespeeld op z'n Braziliaans.

De komende weken staan nog diverse activiteiten op het programma die inzicht moeten geven in de leefomstandigheden van kansarme kinderen. Op donderdag 21 april is er van 19.00 tot 20.00 uur een kijkavond, waar verschillende producten en hapjes en drankjes worden verkocht. Woensdag 29 juni volgt nog een fancy-fair met sponsorloop. De opbrengst van beide dagen is voor Tio Loiro.

Overigens kreeg de Stichting gisteren op een andere Borselse basisschool, De Reiger in Heinkenszand, een cheque ter waarde van 6300 euro overhandigd. De leerlingen hadden zelf 2100 euro opgehaald met de verkoop van zelfgemaakte kerstkaarten en een grote Brazilië-avond, afgelopen februari.

Het bedrag is verdrievoudigd door de Stichting Wilde Ganzen en het ICCO. Dat gebeurt ook met het eindbedrag dat de leerlingen van De Berenburcht inzamelen.

Voor meer informatie: kijk op www.tioloiro.nl of vraag meer info via e-mailadres berenb@zeelandnet.nl

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.