Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 9 april 2005

Plan sluiting kerkhofje Sinoutskerke valt slecht

De gemeenteraad van Borsele buigt zich donderdag 21 april tijdens een informele raadsbijeenkomst over de begraafplaatsen in de gemeente. Veel begraafplaatsen dreigen te klein te worden en de raad heeft aangegeven zorgvuldig te willen bekijken waar uitbreiding kan plaatsvinden en waar moet worden geruimd. Het college stelt voor om de begraafplaats van Sinoutskerke te sluiten als het kerkhofje in 2011 vol is.

De dorpsraad van 's-Heer Abtskerke reageert nogal geschrokken op dat voorstel. 's-Heer Abtskerke begraaft al sinds mensenheugenis in het nabijgelegen Sinoutskerke, waar de kerk werd afgebroken maar waar het kerkhof bleef bestaan. Nog maar enkele jaren geleden werd het begraafplaatsje middenin het gehucht opgeknapt en er werd extra ruimte geschapen door enkele bomen weg te halen. Bij die gelegenheid prezen de 's-Heer Abtskerkenaren zich hardop gelukkig met zo'n sfeervol kerkhof. Ook gingen er stemmen op om het oude weggetje dwars door de akkers te herstellen, zodat rouwstoeten weer lopend, onder klokgelui naar Sinoutskerke konden trekken. Voorzitter Kees van der Maas van de dorpsraad weet zeker dat een dergelijk voorstel erg slecht zal vallen in het dorp.

Alternatieven
"Er moeten toch alternatieven zijn voor sluiting. Veel mensen van het dorp hebben daar hun hele familie liggen. Een andere locatie voor een begraafplaats zou ik zo gauw niet weten in 's-Heer Abtskerke, nog afgezien van het feit dat het cultuurhistorisch gezien eeuwig zonde zou zijn. Elders begraven, in 's-Gravenpolder of Nisse, lijkt mij ook niet wenselijk. Ruimen klinkt evenmin aantrekkelijk maar het is beter dan sluiten. Misschien kan het kerkhof ook worden opgehoogd."

Openbaar
De dorpsraad van 's-Heer Abtskerke zal zich tijdens de raadsvergadering roeren. De Borselse raad bespreekt verder uitbreidingsplannen voor Hoedekenskerke, Heinkenszand en 's-Gravenpolder en een uitbreiding van de grafruimte in Baarland, Borssele, Nisse, Ovezande en Driewegen.

De openbare vergadering wordt gehouden in de raadsboerderij in Heinkenszand en begint om 19.30 uur.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.