Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 9 april 2005

Landlust wordt rijksmonument

De gemeente wil dat de buitenplaats Landlust in Heinkenszand in zijn geheel tot rijksmonument wordt benoemd. Dat streven past in het rijksbeleid dat complexen met meerdere waardevolle elementen in zijn geheel wil beschermen. De aanvraag ligt de komende twee weken bij de gemeente ter inzage.

Buitenplaats Landlust te HeinkenszandDe buitenplaats Landlust werd in de achttiende eeuw gebouwd op de plaats waar een veel groter buiten, Watervliet, werd afgebroken. Een herenhuis, een boerenhofstede, een koetshuis, een park met priëlen, erven en een weiland, dienden een gegoede familie als domicilie. In de negentiende eeuw nam de bekende familie Van Citters het in gebruik als jachthuis. In die tijd werd ook het park in landschapsstijl aangelegd.

De familie Van Citters schonk in 1955 het complex, zonder de boerderij, de schuur, het boerenerf en de weilanden, aan de stichting Het Zeeuwse Landschap. In de boerderij wordt ook nu nog geboerd en de erven en het weiland worden nog voor hun oorspronkelijk doel gebruikt.

Het Zeeuwse Landschap, die met het kantoor nog in het koetshuis gevestigd is, verkocht het herenhuis, dat bekend staat als het Van Cittershuis, in de jaren zestig. Het huis en het koetshuis genoten al bescherming als rijksmonument. De rest moet er nu bijkomen.

Nog niet zo lang geleden heeft de gemeente Borsele een weggetje dat dwars door de wei met de drinkput naar het achtergelegen sportveld liep, opgebroken. De wei is daarmee weer een geheel geworden. Samen met het park en de rest van het complex is de wei van grote waarde als groen element in de bebouwde kom van Heinkenszand.

Als tegen de aanwijzing geen bezwaar wordt gemaakt, is heel Landlust in zijn onderlinge samenhang beschermd. Dat betekent niet dat er niks meer mag veranderen, wel dat er alleen verantwoord met vergunningen iets mag worden gewijzigd.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.