Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 7 april 2005

Greenpeace biedt bom aan bij Covra en GroenLinks roept op tot sluiting Borssele

Actievoerders van Greenpeace hebben bij de Covra (Centrale Opslag Voor Radioactief Afval) een 'kernbom' aangeboden ter opslag. De 'bom' zou moeten worden opgeslagen in het HABOG-gebouw, waar hoog radioactief afval wordt opgeslagen.

Daarmee protesteren ze tegen een transport plutonium van Cogéma uit Le Havre naar de Covra in Borssele. Bij de Covra zal het plutonium voor lange tijd worden opgeslagen. De milieuorganisatie wilde met de actie de aandacht vestigen op de gevaren van plutonium, een restproduct van kernafval.

Volgens Greenpeace is in Frankrijk bij de opwerking van splijtstofstaven uit Borssele al zo'n 3000 kilo plutonium vrijgekomen. Met plutonium kunnen kernwapens gemaakt worden.

GroenLinksDe GroenLinks-Tweede-Kamerfractie roept lokale afdelingen van de partij op in hun gemeenten en provincies te strijden voor sluiting van de kerncentrale Borssele. Gemeenten en provincies zijn aandeelhouders van de centrale.

Via de aandeelhouders hoopt GroenLinks-Tweede-Kamerlid Duyvendak te bereiken dat de afspraak in het regeerakkoord dat de kerncentrale uiterlijk 2013 sluit, standhoudt. Staatssecretaris Van Geel (Milieu) repte eerder van een mogelijke schadeclaim van Borssele-eigenaar EPZ, die kan oplopen tot ruim 1 miljard euro. De staatssecretaris opperde daarom de centrale langer open te houden. Lokale GroenLinks-fracties moeten nu met moties tijdens vergaderingen van gemeenteraden en Provinciale Staten meerderheden gaan zoeken, aldus Duyvendak.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.