Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 5 april 2005

Borsele moet bezuinigen

Wethouder wil voorzieningen in gemeente niet aantasten

Wethouder Vermue-VermueDe gemeente Borsele moet op zoek naar nieuwe bezuinigingsposten voor 400.000 euro. Een vacaturestop voor het ambtelijk apparaat is al ingesteld.

Als het aan wethouder M. Vermue-Vermue (CDA, financiën) ligt, wordt er in elk geval niet gemorreld aan de voorzieningen in Borsele. "Het leefbaar houden van de dorpen moet ons iets waard zijn", vindt zij. "Als de gemeenteraad daar anders over denkt, hoor ik het wel komende donderdag."

De Borselse gemeenteraad heeft onlangs nog een informatiebijeenkomst gehouden over de toekomst van het bibliotheekwerk. Het is volgens Vermue-Vermue ook niet de bedoeling daarop te bezuinigen, zoals in Kapelle en Tholen is gebeurd. "We moeten wel een keer keuzes maken. Of de bibliobus bijvoorbeeld meer taken kan krijgen dan het verzorgen van boeken. Taken die wellicht ook iets kunnen opleveren, maar sluiting van één van de bibliotheken in Heinkenszand of 's-Gravenpolder is niet aan de orde."

Sportvoorzieningen
De wethouder heeft eerder ook al aangegeven dat de dorpen in Borsele met een sportvoorziening niet bang hoeven te zijn die te verliezen. Zij voelde geen aandrang het voorbeeld te volgen van Noord-Beveland waar bij twee dorpen nog sportaccommaties blijven. De Borselse CDA-fractievoorzitter P. van den Dries steunt dit. Hij is ervan overtuigd dat de inwoners van de gemeente Borsele liever één à twee procent meer onroerend zaakbelasting (ozb) betalen dan dat er aan voorzieningen wordt gesleuteld. Naar zijn idee is er nog ruimte. "Borsele is na Veere de goedkoopste gemeente van Zeeland", weet de CDA'er.

Tonnen over
Niet dat Van den Dries de bezuiniging direct wil zoeken in een belastingverhoging. Het moet volgens hem mogelijk zijn 'wat te vinden' binnen de eigen gemeentelijke organisatie. "En", stelt de CDA-fractievoorzitter, "in het verleden is altijd gebleken dat wij na het sluiten van de jaarboeken tonnen overhielden. We kunnen desnoods ook onze spaarpot aanspreken. Die is er voor slechte tijden en zit behoorlijk vol." Van den Dries is al met al niet zo somber, wethouder VermueVermue is dat evenmin.

Zij spreken allebei de verwachting uit dat de economie zal aantrekken en dat dit over enkele jaren een gunstig effect zal hebben op de uitkering van de rijksoverheid aan gemeenten.

Vacaturestop
Toch wil Borsele zich niet alvast rijk rekenen en daarom is er een vacaturestop doorgevoerd. Die is niet algemeen. Vermue-Vermue: "Van geval tot geval wordt door ons als college van B en W bekeken." Voorlopig wachten B en W af waarmee de gemeenteraad deze week komt. Het college geeft zelf één voorzet: invoering van het rioolrecht, een nieuwe belasting voor Borsele, in 2006. Vermue-Vermue voegt toe dat dit 'slechts een idee' is. "We trekken nog 22 euro per huishouden van de belastingen af, waarvoor wij tot voor kort de Zalmsnip kregen. We kunnen dat ook stoppen. Het rioolrecht hoeft er dan niet te komen."

J. Zandee, fractievoorzitter van SGP/ChristenUnie, wil nog niet veel kwijt over hoe zijn fractie over bezuinigingen denkt. Over de invoering van een rioolrecht is hij wel klip en klaar. "Dat willen wij niet."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.