Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 2 april 2005

Beste Van Gogh-imitatie komt uit Oudelande

Plagiaat kan ook mooi zijn. De hoogste groepen van twaalf Bevelandse scholen hebben hun eigen Van Gogh afgeleverd in een door de Rabobank Beveland uitgeschreven wedstrijd. De beste variatie op het thema Van Gogh komt van De Schakel uit Oudelande.

Vincent van Gogh wedstrijdGejuich dus in theater De Mythe in Goes, waar ook D'n Bogerd uit Waarde en de De Bornput uit Oostdijk in de prijzen vallen. Jurylid en kunstenaar T. Lamper heeft samen met directeur G. Heerebout van het Historisch Museum De Bevelanden en algemeen directeur P. Pruijsers van Rabobank Beveland de inzendingen beoordeeld.

Het werk van De Schakel springt eruit, zegt Lamper. Het is een typisch Van Gogh-landschap. "De korenvelden, bloeiende bomen, de dreigende lucht waarin kraaien cirkelen, het gele huis in Arles en de bootjes op het strand bij Saint Rémy, alle elementen van Van Gogh zitten erin." Groep zes, zeven en acht van De Schakel hebben het samen gemaakt. De 24 leerlingen leverden allemaal een stukje aan. "We hebben in boekjes en op internet gekeken en moesten allemaal een ontwerp op papier zetten. Dat is later bij elkaar gestopt", vertelt Fabienne. Bij het vervaardigen van het uiteindelijk werk mocht iedere leerling een onderdeel schilderen.

D'n Bogerd heeft het anders aangepakt. Het is een moderne collage met portretten en verwijzende beelden: de aardappeleters zijn in Waarde patat-eters geworden. De Bornput heeft een zelfportret van Van Gogh nog eens dunnetjes overgedaan.

De Rabobank Beveland bestaat honderd jaar en vond het aardig een wedstrijd voor scholen uit te schrijven. De bank heeft bovendien een partnercontract met het Van Goghmuseum in Amsterdam. De prijswinnende scholen mogen eind mei een dagje naar het Van Goghmuseum.

De twaalf kunstwerken hangen nog een week in De Mythe. Ze worden ook geëxposeerd in de negentien Rabobankkantoren op de Bevelanden en 19 november zijn ze te zien in De Zeelandhallen. De drie winnende doeken worden in juni bij de opening van het nieuwe streekmuseum in Goes tentoongesteld.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.