Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 24 maart 2005

De Poel blijft voor auto toegankelijk

Waterschapsbestuurder wil wegen aanpassen

Het viaduct over de A58 wordt tijdelijk afgeslotenDe Poel blijft toegankelijk voor autoverkeer. De tijdelijke afsluiting van wegen in het gebied tussen Heinkenszand, Goes en 's-Heer Arendskerke is geen voorproefje voor permanente maatregelen, verzekert waterschapsbestuurder A. van de Hoef.

Waterschap Zeeuwse Eilanden heeft in samenspraak met de provincie wegafsluitingen afgekondigd in verband met de vervanging van het viaduct over het spoor bij 's-Heer Arendskerke. Die werkzaamheden zijn gepland van 1 september dit jaar tot juni 2006. Het autoverkeer tussen 's-Heer Arendskerke en Goes kan dan bij het viaduct maar van één rijstrook gebruikmaken. Het fietsverkeer wordt via De Poel omgeleid.

Spoorviaduct
Meer fietsers zullen dus door De Poel gaan rijden en zonder maatregelen wordt verwacht, dat ook het autoverkeer zal toenemen. Het spoorviaduct vormt immers een obstakel. Om sluipverkeer op de drukste tijden van de dag tegen te gaan, worden daarom op drie plekken in De Poel wegen voor auto's afgesloten; tussen 's-Heer Arendskerke en Goes, tussen Goes en Heinkenszand en bij 's-Heer Abtskerke. Wie dat wil, kan een ontheffing krijgen. Niet alleen bewoners van De Poel, maar ook grondeigenaren en andere economische belanghebbenden. "En ook mensen die kunnen aangeven dat zij een goede reden hebben om toch over die wegen te rijden", meldt waterschapsbestuurder Van de Hoef. Wie zonder ontheffing over de wegen rijdt tussen 7.00 en 9.00 uur en 13.00 en 18.00 uur, kan een boete verwachten van 95 euro.

De maatregelen zijn tijdelijk en zullen dat ook blijven. Van alles en nog wat is al geprobeerd om autoverkeer door De Poel te ontmoedigen, vooral tussen Goes en Heinkenszand. Niets werkte. Wegversmallingen werden door tegenstanders weggehaald. Een doseerinstallatie hielp, herinnert Van de Hoef zich. Het aantal autobewegingen daalde van 2.000 tot 1.200 per dag, maar de doseerinstallatie was technisch niet in de orde.

Van de Hoef zegt geleerd te hebben van die ervaringen. "Met drempels of 60-kilometerborden kom je er niet. Je moet wegen zo inrichten dat automobilisten uit zichzelf minder hard gaan rijden of worden ontmoedigd om polderwegen te nemen."

Om dat te bereiken wil de waterschapsbestuurder plattelandswegen versmallen, (meer) beplanting in de bermen direct langs de wegen aanbrengen en de bermen niet meer over de volle breedte maaien. Door wegen in De Poel zo opnieuw in te richten, denkt Van de Hoef niet alleen het sluipverkeer tegen te gaan, maar ook de cultuurhistorische waarde van het gebied te vergroten.

Afslag
Wil De Poel 'van nature' autoluw worden, dan moet er op de A58 bij Heinkenszand een op- en afrit komen, realiseert Van de Hoef zich. Bij de verbreding van de Sloeweg wordt dit meegenomen. In kannen en kruiken is het plan nog niet. Rijkswaterstaat wil vanwege de doorstroming zo min mogelijk afslagen op rijkswegen. "Als er één bijkomt, moet er ook één af", weet Van de Hoef.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.