Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 15 maart 2005

Elk dorp behoudt zijn sportveld

Borselse wethouder bepleit wel meer samenwerking

Tennisvereniging TEBO is dringend aan nieuwe kantine toe.Niemand hoeft in Borsele bang te zijn dat de gemeente het voorbeeld van Noord-Beveland gaat volgen. Elk dorp houdt zijn sportaccommodatie.

Wethouder M. Vermue-Vermue (CDA, sportzaken) verklaarde dit gisteravond klip en klaar op een discussieavond van Borsele Beweegt. Om de tongen los te maken had die organisatie een prikkende stelling bedacht: 'Het kan niet anders: in de toekomst zijn in de gemeente Borsele niet meer dan drie multifunctionele sportaccommodaties en op kernniveau uitsluitend trainingsvoorzieningen'.

Binnen de kortste keren was de stelling van tafel. Niet één van de aanwezige bestuurders van sportverenigingen schaarde zich erachter. Het voorbeeld van de gemeente Noord-Beveland waar de sportvoorzieningen van Wissenkerke en Kats verdwijnen én wordt gewerkt aan een haalbaarheidsstudie naar de aanleg van één grote, luxe sportaccommodatie, krijgt in Borsele zeker geen navolging.

Omhoog
Borsele laat zich graag voorstaan op een actief kleine-kernenbeleid. Het behoud van basisscholen en en sportfaciliteiten maakt daarvan een wezenlijk onderdeel uit, stelde wethouder Vermue-Vermue. Niet dat zij alles bij het oude wil laten. Borsele telt niet minder dan 103 sportclubs verdeeld over vijftien kernen. Dat die allemaal het hoofd boven water kunnen houden, leek manager P. Vader van de provinciale organisatie SportZeeland een onmogelijke opgave. Sportclubs in heel Nederland kampen met gebrek aan vrijwilligers en kader én zitten nogal eens omhoog met hun accommodaties en financiën. En het ongeorganiseerd sporten, buitenom de sportverenigingen, neemt steeds meer toe.

Eigen kantine
Samenwerking is het antwoord op die ontwikkeling, klonk het tijdens het sportdebat in Heinkenszand. "Waarom moet elke club een eigen kantine hebben met alle kosten die daaraan vastzitten?", vroeg wethouder Vermue-Vermue zich af. "Het moet toch mogelijk zijn dat verschillende sportverenigingen op één complex één kantine met kleedaccommodaties beheren." Zij toonde zich bereid deze samenwerking vanuit de gemeente te stimuleren.

Zeker niet iedereen reageerde enthousiast. "Elke club wil het liefst een eigen kantine houden", verklaarde P. de Vos van voetbalvereniging Nieuwdorp, "al was het maar vanwege de inkomsten en ook het clubgevoel." Vies van samenwerking bleek De Vos toch niet. Nieuwdorp en de Lewedorpse Boys 'doen' samen de jeugd. En hij gaf aan een groot voorstander te zijn van omnisportclubs, die van meer markten thuis zijn, zoals in Nieuwdorp met voetbal, tennis, gymnastiek en een jeugdsoos. In Borssele, Driewegen en Hoedekenskerke - niet toevallig de kleinere kernen - zijn ook omnisportclubs.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.