Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 26 februari 2005

Glimmend dak mag niet van gemeente

Nieuwdorper J. van de Pas krijgt tot eind april de tijd om zijn gloednieuwe, glimmende blauwe dakpannen te vervangen door doffe pannen. De gemeente Borsele heeft hem in een brief bestuursdwang aangezegd. Van de Pas is zeer ontdaan. "Ik had geen idee dat dat niet mocht.".

Geglazuurde blauwe dakpannen uit den bozeDe bewoner van Coudorp 31 wilde een poos geleden een dakkapel op zijn huis zetten en vroeg daarvoor netjes een vergunning aan. "Die heb ik ook gekregen maar toen ze bezig waren op het dak bleken de pannen, zogenaamde blauwe gesmoorde pannen, voor een groot deel slecht. Omdat het moeilijk is dezelfde pannen erbij te kopen, besloot ik het hele zaakje te vernieuwen."

Fotografen
Van de Pas kocht bij een bouwmaterialenhandel de pannen die hij mooi vond. "Ook blauwe want ik snap wel dat je zo'n kleur niet moet veranderen. Bij die winkel heb ik niets gehoord over voorschriften voor glimmend of dof. Ik vond deze mooi en ze waren veel duurder dan die andere." Toen de pannen er twee weken op lagen, kwamen de buren vragen of Van der Pas ging verhuizen. "Want er stonden een stel mannen allemaal foto's te maken van ons huis. Het bleken lui van de gemeente die die geglazuurde pannen hadden ontdekt. Van de gemeente kreeg ik te horen dat zulke pannen uit welstandsoogpunt niet zijn toegestaan."

Omdat de Nieuwdorper duidelijk maakte dat hij niet van plan is om zijn dure pannen te vervangen, ontstond een conflict.

Verbouwverguinning
Een woordvoerder van de gemeente Borsele meldt dat Van de Pas inderdaad geen verbouwvergunning nodig heeft om zijn pannen te vervangen. "Hij moet zich echter wel houden aan de welstandsvoorschriften die voor Coudorp gelden. In die voorschriften staat dat als iemand het uiterlijk op een dergelijke, rigoureuze manier verandert, het college van burgemeester en wethouders handhavend op kan treden." Dat is nu dus in gang gezet. Van de Pas krijgt tot 25 april de tijd om gesmoorde pannen te leggen. B en W dreigen met bestuursdwang als dat niet gebeurt.

Van de Pas vindt het van de gekke. "Als ik ook maar het vermoeden had gehad dat er toestemming voor nodig was, had ik het meteen met die bouwvergunning wel aangevraagd. Ik heb ook verzocht mijn huis wit te mogen verven. Daar heb ik niks over gehoord, dus ik ga ervan uit dat dat goed is."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.