Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 26 februari 2005

Op zoek naar de beste golfbreker voor haventje Hoedekenskerke

Het gaat goed met watersportvereniging De Val in Hoedekenskerke, hartstikke goed zelfs. Als De Val zou willen en kunnen, had de vereniging er zo tientallen leden bij, maar ze zit ook met een probleem, de golfaanvallen in de haven.

Sportvissers komen graag in het haventje bij HoedekenskerkeDe haven van Hoedekenskerke ligt er schitterend bij. Langs de Westerschelde zijn meer van zulke relikwieën. Bij De Paal in Zeeuws-Vlaanderen en bij Ellewoutsdijk. Ze hebben niks van de moderne jachthavens met plasticboten die nauwelijks van hun plaats komen. In Hoedekenskerke is het merendeel van de gebruikers van de haven fervent sportvisser. Die hebben liever een stevig schip dat tegen een stootje kan dan een boot voor het mooie.

De Westerschelde is ook heel iets anders dan het Veerse Meer, het Grevelingenmeer of zelfs de Oosterschelde. De zeescheepvaart heeft het voor het zeggen. En, niet te vergeten, de Westerschelde is nog de enige, volledig open zeearm in de Zeeuwse Delta. Juist daar zit De Val mee.

Wies Burgel, voormalig eigenaar van het paviljoen aan de haven van Hoedekenskerke en penningmeester van de watersportvereniging, vertelt uitvoerig wat eraan schort. "De havenmonding ligt eigenlijk verkeerd. Bij zuidwestenwind - en dat heb je nogal eens hier - rollen de golven helemaal uit Terneuzen onze haven binnen. Je hebt het dan over een afstand van acht kilometer. En dan krijg je een flinke golfoploop. De golven zijn soms wel anderhalf meter hoog en dat is niet best voor onze boten en onze steiger."

Scheepswrak
De watersportvereniging had een simpele, maar effectieve oplossing voor dit probleem. Tientallen jaren heeft er in de haven een scheepswrak gelegen. "We hadden eerst een spits", weet Burgel, "die is uit zichzelf vergaan. En toen konden we een stalen klipper op de kop te tikken. Ook fantastisch, tot Rijkswaterstaat aan de bel trok. Het wrak, onze golfbreker, moest weg. Er zouden schilfertjes vanaf vallen die de bodem van de haven zouden vervuilen. Wij vonden het peanuts, maar ja, dat schip moest wel worden verwijderd. Dat is eind 2003 gebeurd."

Sindsdien weet De Val hoe het is om zonder golfbreker te leven. Het kan in de oude haven flink tekeer gaan. "Al hebben we één geluk", laat Burgel niet onvermeld, "voor de haveningang ligt een flinke slikplaat. Bij laag water kan die veel tegenhouden."

Goedkoop
Voldoende is dat niet. De watersportvereniging wil een echte oplossing, één waarvan zij ook op een andere manier nog kan profiteren. Burgel: "Omdat wij vrij goedkoop zijn, een ligplaats kost vierhonderd euro per jaar bij ons, krijgen we geregeld aanvragen voor ligplaatsen. Maar alle drieëndertig plaatsen zijn vergeven, niet alleen aan Nederlanders, maar ook aan Belgen. Zij vinden het prachtig om te vissen op de Westerschelde, alle jaargetijden, zomer of winter, het maakt niet uit."

Een serie betonachtige, drijvende bakken als golfbrekers, dat is het ideaal waar De Val nu naar streeft. Die kunnen niet alleen de kracht van de golven breken, maar aan de binnenkant kunnen er ook extra ligpaatsen worden gemaakt. Zeker 's zomers komer er vaak passanten in Hoedekenskerke op bezoek. Burgel: "Die kunnen we met extra ligplaatsen aan de binnenkant van die drijvende bakken veel gemakkelijker een plekje bieden."

Spaarpot
Ze kosten ook wat, die bakken, vijftigduizend euro. En dat kan de Hoedekenskerkense watersportvereniging niet trekken. De club heeft wel een spaarpotje, maar dat geld is bestemd voor het vervangen van de steiger. Ook dat kost enkele tienduizenden euro's. De Val heeft subsidie aangevraagd bij de provincie, die het verzoek heeft afgewezen, maar zal doorsturen naar de instantie in Nederland die over zulke dingen gaat, de Stichting Recreatietoervaart Nederland. In het najaar wordt duidelijkheid verwacht.

Ondertussen zit de gemeente Borsele ook niet stil. Een apart idee van die kant was een golfbreker te maken van stenen die vrijkomen bij de dijkwerken langs de Westerschelde. Volgens Rijkswaterstaat zijn die echter te licht. De deskundigen bekijken nu of het mogelijk is een palenrij in de haven te slaan, vergelijkbaar met paalhoofden op de Walcherse stranden.

Burgel hoopt dat de Stichting Recreatietoervaart Nederland een positieve beslissing neemt. Helemaal wars van andere oplossingen is hij niet. "We willen niet op één paard wedden."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.