Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 15 februari 2005

Langere openstelling kerncentrale weer bespreekbaar

2013 is weer bespreekbaar als einde kerncantrale BorsseleStaatssecretaris Van Geel van Milieu wil een nieuwe discussie voeren over sluiting van de kerncentrale in Borssele. In het regeerakkoord staat dat de centrale in 2013 dicht moet, maar Van Geel wil dat over die beslissing opnieuw wordt gedebatteerd. Als de regeringsfracties van CDA, VVD en D66 dat zouden willen en onder strakke voorwaarden, valt met Van Geel over langere openstelling te praten.

Dit liet hij weten in een reactie op uitlatingen van minister Bot van Buitenlandse Zaken. Bot zei in een toespraak in Den Haag, wijzend op de groeiende afhankelijkheid van Europa van andere landen voor zijn energiebehoefte, dat Nederland de mogelijkheid voor schone kernenenergie moet openhouden.

Ongetwijfeld spelen ook de nieuwe cijfers over de opwarming van de aarde een rol in de discussie. Uit nieuwe gegevens blijkt, dat die opwarming sneller gaat dan was voorzien en dat koolmonoxide daarvoor bijna zeker hoofdverantwoordlijke is. Bij kernenergie komt geen koolmonoxide vrij, bij traditionele centrales wel.

Een woordvoerder van de kerncentrale -die stroom levert voor ca. 1 miljoen huishoudens- vindt het een interessante uitspraak van de staatssecretaris. De kerncentrale zal de discussie in de Tweede Kamer afwachten.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.