Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 10 februari 2005

Toekomst supermarkt in Lewedorp onzeker

De enige buurtsuper die Lewedorp rijk is, kan niet in de huidige vorm blijven bestaan. De meningen over de toekomst van een supermarkt in het dorp zijn verdeeeld. De huidige exploitant van de Attent-supermarkt, K. Verbeek, ziet geen brood meer in de winkel.

Attent supermarkt VerbeekVijf jaar geleden nam hij de zaak aan de Burgemeester Lewestraat over. Zijn belangrijkste reden voor de overname was het bieden van zekerheid voor het personeel van zijn supermarkt in Kwadendamme. In 2000 had Verbeek daar twee mensen in dienst. Hij kon hun geen werk meer bieden, omdat ze te duur waren. Overplaatsing naar de super in Lewedorp bood uitkomst.

Het Lewedorpse buurtsupertje draaide aanvankelijk redelijk goed. Verbeek: "De eerste paar jaar kon ik quitte draaien. Dat veranderde anderhalf jaar geleden, bij het begin van de prijzenoorlog. In Lewedorp moest ik twintig procent van mijn omzet inleveren."

Verbeek probeert voor eind april een nieuwe exploitant te vinden, die de inventaris kan overnemen. "Eind april loopt het jaarlijkse huurcontract af, dat kan ik niet verlengen. Als je al in de schulden zit, kun je geen nieuwe schulden maken voor een winkel die niet winstgevend is."

De nieuwe eigenaar van de supermarkt moet volgens Verbeek iemand zijn die zijn zaak op dezelfde manier runt, als familiebedrijfje. "Personeel kun je je niet veroorloven, dat is de grootste kostenpost. Het ergste aan de sluiting van de winkel in Lewedorp is wel dat het personeel op straat komt. Daar heb ik wekenlang pijn in mijn buik van gehad."

Service
Verbeek is naar eigen zeggen afhankelijk van de mentaliteit van de dorpelingen om te kunnen voortbestaan. "Iedereen vindt het belangrijk dat er een winkel in het dorp blijft, maar voor de grote inkopen gaan ze naar Goes. Wij blijven dan over voor de vergeten boodschapjes, maar daar kun je niet van leven." Door veel service te verlenen probeert Verbeek het hoofd boven water te houden. "Als mensen ziek zijn, bezorg ik de boodschappen gratis thuis. Maar wanneer ze dan weer beter zijn, kopen ze de boodschappen weer in Goes."

Het Kwadendamse filiaal wordt in elk geval beter van de sluiting in Lewedorp. Verbeek: "Door de verkoop van de inventaris heb ik weer wat geld over, daar ga ik het pand van opknappen. Vroeger schilderde ik de winkel om de twee, drie jaar. Dat heb ik nu al zeven jaar niet meer kunnen doen."

Toekomst
A. Raas, vice-voorzitter van de Lewedorpse dorpsraad, ziet geen toekomst meer voor de kleine supermarkt. De winkel en daardoor ook het assoirtement zijn volgens hem te klein om rendabel te draaien. Raas betreurt de mogelijke sluiting van de Attent wel. "Het is een kleine ramp, vooral voor oudere mensen, die afhankelijk zijn van zo'n winkel."

Lewedorp heeft volgens Raas, met het oog op de uitbreiding van tachtig huizen, behoefte aan een supermarkt die twee keer zo groot is als de huidige winkel. De dorpsraad heeft ook al een geschikte locatie op het oog: het terrein van de voormalige oliehandel van Van den Dries aan de Postweg. Dat past prima in de plannen van de Leweatlas: daarin wordt de oude rijksweg omgevormd tot dorpsstraat.

Appartementen
Raas denkt dat een grotere supermarkt alleen kans van slagen heeft, wanneer woningcorporatie R&B Wonen bereid is om de bouw van een nieuw winkepand te combineren met appartementen.

Bij zo'n constructie, die ook wordt toegepast in dorpen als Hansweert en 's-Gravenpolder, betaalt de uitbater van de supermarkt een huurprijs die onder het gangbare markttarief ligt.

C. Krijger van R&B Wonen staat positief tegenover zulke deals, omdat die bijdragen aan de leefbaarheid in de dorpen, één van de doelen van de woningcorporatie. Voor Lewedorp heeft Krijger nog geen plannen binnen gekregen. "Mensen die een beroep op ons doen, worden altijd serieus genomen."

Creativiteit
Een toekomstige exploitant hoeft echter niet te verwachten dat alles aan komt waaien. Krijger: "Dat vergt veel inzet en creativiteit. Als je minder dan zestig uur in de week wilt werken, red je het niet."

Voor Kwadendamme bestaan er ook plannen om het oude pand van Verbeek op te kopen en daar nieuwbouw te realiseren, met daarbij een supermarkt. "Momenteel is de woningcorporatie nog druk bezig de mogelijkheden te onderzoeken", zegt Krijger.

Verbeek ziet veel mogelijkheden in een nieuw winkelpand in Kwadendamme. "Misschien dat ik dan een automatische fritesmachine in de muur kan zetten. Of voorbijgangers een koud flesje fris of bier kan verkopen in de zomer."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.