Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 7 februari 2005

Brand bij chemiebedrijf Vlissingen

Miljoenen euro's schade door brand

Sea Way chemicalsBij het bedrijf Sea Way Chemical Processing in Vlissingen-Oost is maandag brand ontstaan in het gedeelte waar kunststoffen worden hergebruikt. Rond 14.00 uur werd groot alarm geslagen.

Voor de Sloehaven werd enige tijd een vaarverbod ingesteld. Ook werden wegen in de omgeving gesloten. Een flink deel van de gevel van het bedrijf is zwartgblakerd. Volgens de brandweer is er geen gevaar geweest voor de volksgezondheid.

De brand bij Sea Way Chemical Processing heeft voor miljoenen euro's schade aangericht. Volgens de directie zal het getroffen bedrijfsonderdeel, het hergebruik van kunststoffen, maanden stil liggen. De brand kon grote schade aanrichten, omdat een benzineachtige vloeistof in brand vloog. De brand is vermoedelijk ontstaan bij onderhoudswerkzaamheden. Opslagvaten met brandbare stoffen zijn direct na het uitbreken van de brand koel gehouden met bluswater. Daardoor is er volgens directeur J. de Looff van Sea Way geen direct ontploffingsgevaar geweest.

De hevige rookontwikkeling die tot in de verre omtrek was te zien, werd volgens De Looff veroorzaakt door de kunststof platen die wegsmolten aan de buitenkant van de fabriek. De tientallen medewerkers die op het moment van de brand binnen waren, konden snel en ongedeerd de fabriek verlaten.

Rampenplan
Omdat het lang duurde voordat de brand onder controle was, heeft burgemeester A. van Dok-van Weele om kwart over vier 's middags het rampenplan in werking gezet. Zij heeft het scheepvaartverkeer gevraagd de locatie te passeren met een zo groot mogelijke afstand. Het sein brand meester werd rond kwart voor vijf gegeven.

Miljoenenschade
De Looff noemt de gebeurtenis 'verschrikkelijk'. "Het is een miljoenenschade. De komende maanden ligt dit gedeelte van het bedrijf stil. We kwamen net uit de startblokken. We waren net met het bedrijf begonnen."

Naast het recyclen van kunststof maakt Sea Way ook grondstoffen voor wasmiddelen. Het bedrijf in een fabriekscomplex van de vroegere Hoechst, is gevestigd aan de Europaweg, vlak bij de plaats voor de beoogde containerterminal.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.