Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 31 januari 2005

Mogelijk toch steun voor zomerveer Hoedekenskerke

De zomerveerdienst Hoedekenskerke-Terneuzen is nog niet verloren. De gemeenteraad van Borsele gaat zich buigen over de weigering van het college van B en W om het veer dit jaar geen subsidie te verstrekken. In elk geval de PvdA wil dat er voor deze zomer een bijdrage komt.

Het pontje bij de ingebruikname in augustus 1998 Het veer Hoedekenskerke-Terneuzen lijdt verlies. Het aantal passagiers is de laatste jaren fors gedaald, vooral omdat het veer Kruiningen-Perkpolder in 2003 uit de vaart is genomen. Een mooi fietsrondje van Zuid-Beveland over Zeeuws-Vlaanderen of andersom is daardoor niet meer mogelijk.

Stichting Fiets een Rondje met een Pontje wil het fietsrondje in ere herstellen door een nieuwe zomerveerdienst in het leven te roepen tussen Hansweert en Perkpolder. Steigers moeten daarvoor nog worden aangelegd, waardoor niet eerder dan in 2006 het veer kan gaan varen. In afwachting daarvan heeft de stichting zowel de gemeente Borsele als de gemeente Terneuzen voor 2005 om een subsidie gevraagd voor het veer Hoedekenskerke-Terneuzen.

Het Borselse college van B en W heeft het verzoek vorige week afgewezen, omdat het veer niet levensvatbaar zou zijn en Borsele voor dat soort activiteiten van een commerciële ondernemer - rederij Denick uit Terneuzen - geen subsidie geeft.

De PvdA die in Borsele in de oppositie zit, is het niet eens met de beslissing. "Wij vinden dat er zeker nog eenmalig een bijdrage moet worden verstrekt", laat raadslid A. Witkam weten. "In Hoedekenskerke is veel geld van de gemeente gestoken in het eindpunt van de Stoomtram Goes-Borsele en het zomerveer is een erg belangrijk onderdeel van het eindpunt."

De collegepartijen CDA, VVD en SGP/ChristenUnie zijn nog niet zo uitgesproken. CDA-fractievoorzitter P. van den Dries wijst erop dat Borsele zes, zeven jaar geleden in de aanlegsteiger voor de veerboot heeft geïnvesteerd. "Wij hebben als gemeente de voorwaarden geschapen om de voorziening van de grond te tillen", verklaart Van den Dries. "Het is dan aan de ondernemer om zo'n veerverbinding levensvatbaar te maken."

Recreatiesector
Toch wijzen Van den Dries en zijn collega's R. Boekholt (VVD) en J. Zandee (SGP/ChristenUnie) een eenmalige bescheiden bijdrage niet direct af. Zandee en Boekholt zouden het liefst zien dat ook anderen, bijvoorbeeld recreatieondernemers in Borsele, meebetalen. Boekholt heeft vernomen dat er vanuit de recreatiesector ook al druk op de gemeente wordt uitgeoefend om de toeristische attractie in stand te houden.

R. Northolt, directeur van één van de grootste recreatiebedrijven in Borsele, kampeerterrein en bungalowpark Scheldeoord bij Baarland, heeft daar geen weet van. "De recreatie-organisatie Recron draagt provinciaal bij aan stichting Fiets een Rondje met een Pontje", merkt hij op, "omdat dit project voor Zeeland belangrijk is." Voor een eigen bijdrage aan het veer Hoedekenskerke-Terneuzen lijkt hij weinig te voelen, al maken zijn gasten er wel gebruik van. Hij vreest dat meer dagattracties zullen aankloppen.

Verschillende raadsleden uit Borsele, onder wie ook C. Traas van GroenLinks, vinden dat Borsele in deze tijd van bezuinigingen voorzichtig moet zijn met subsidies.

Voor het veer is 6812 euro gevraagd. PvdA-raadslid Witkam: "Zo ontzettend veel is dat toch niet."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.