Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 20 januari 2005

Borsele wil wildgroei van windturbines tegengaan

In het Sloegebied mogen windmolens komen, maar waar precies en hoe hoog? De gemeente Borsele gaat zich daar eens goed over beraden.

Gemeente beraadt zich op windmolenbeleidDe aanleiding is het plan van de Terneuzense projectontwikkelaar WinWind. Vrij onverwacht voor de gemeente kwam dat bedrijf eind vorig jaar met een plan voor 25 windmolens van - en dat was het opvallendste - elk 145 meter hoog. "Wij zijn niet tegen windmolens in het Sloe", laat de Borselse wethouder M. Vermue-Vermeu voor alle zekerheid weten. "Wij willen die daar juist concentreren en het landelijke gebied ontzien, maar wij willen wel meer duidelijkheid scheppen over waar die molens mogen komen en tot welke hoogte."

Lengte
De gewenste afstand tot de dorpskernen bij het haven- en industrieterrein - met name Borssele en Nieuwdorp - wordt bekeken en dus ook de lengte van de windmolens. Of die van de Terneuzense projectontwikkelaar minder lang moeten worden, durft de wethouder nog niet te zeggen.

De gemeente Borsele heeft in principe een jaar uitgetrokken om het nieuwe beleid op te stellen, dat dan vervolgens in het bestemmingsplan zal worden verwerkt. WinWind heeft nog geen vergunning aangevraagd. Toch maakt directeur H. van Rooijen zich geen zorgen. "Wij blijven in overleg met de gemeente en zullen zonodig onze medewerking verlenen bij het opstellen van het nieuwe beleid."

Eigen terrein
Aannemingsbedrijf Sagro uit 's-Heerenhoek heeft het anders aangepakt. Op de valreep heeft die firma nog een vergunningaanvraag ingediend voor vijf windmolens op eigen terrein in het Sloegebied. Op de valreep, omdat Borsele in afwachting van het nieuwe beleid geen vergunningaanvragen meer in behandeling hoeft te nemen. Die van Sagro moet nog worden beoordeeld.

Wethouder Vermue-Vermue heeft de indruk dat het bedrijf 'even snel' nog de aanvraag heeft ingediend, voordat de termijn sloot. Zij leidt dat af uit het feit dat de hoogte van de windmolens in de vergunningaanvraag is vastgesteld op circa 105 tot 120 meter.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.