Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 17 januari 2005

Wedstrijd lammetjes tellen

De bezoekers van het eerste lammetjesweekend van de Zeeuwse Schaapskudde in Heinkenszand krijgen een opdracht mee. "Hoeveel lammetjes zijn er? Tel ze!" Ook dit jaar kunnen de lammetjes op een warme belangstelling rekenen van kinderen en hun ouders.

Een jongen en een meisje aaien voorzichtig een lammetje. "Hoe heet deze?" Wil het meisje weten. "Verzin maar een naam", daagt de medewerker van de Schaapskudde uit. "Ze heten gewoon allemaal lammetje", vindt het meisje. "Ze hebben eigenlijk geen naam, maar een nummer", legt de man uit. Het beestje is nog wat schuw. "Dat komt omdat hij nog niet zoveel mensen heeft gezien. Alleen de herders."

Hoeveel lammeren er zijn, verklapt de Schaapskudde dus nog niet. Het zijn er in elk geval meer dan 105, want zoveel schapen zijn er gedekt. Veel ooien kregen dit jaar maar één lammetje, omdat ze voor het eerst werden gedekt. De eerste keer krijgen ze meestal maar één lam.

Het jongste beestje is nog maar ruim een week oud. Herder Stefan Poel heeft een drukke tijd achter de rug. "Je wilt er toch wel bij zijn, als een lammetje geboren wordt. In principe laten we ze het zoveel mogelijk zelf doen, maar als het niet anders kan, helpen we een handje."

De volwassen schapen zijn erg nieuwsgierig naar al die mensen. Ook bij de kleintjes gaat de verlegenheid er al gauw af, denkt Poel. "De schaapskooi is hierna nog twee weekeinden open. Op het eind zijn de lammetjes net zo tam als de grote schapen." De deuren zijn open tussen 13.00 en 16.00 uur. Wie de schaapjes goed telt, kan een prijs winnen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.