Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 6 januari 2005

Project Veilig Honk van start

Raambord Veilig HonkOp 10 januari a.s. start burgemeester Gelok het Veilig Honk project. Middelbare scholieren kunnen op hun weg van en naar school bij bewoners aankloppen voor hulp als dat nodig is. De adressen zijn herkenbaar aan het Veilig Honk bordje.

Wat is een veilig honk?
Een veilig honk is een plek waar kinderen onderweg terecht kunnen voor hulp wanneer er iets aan de hand is. Zo'n veilig honk is een woning die staat op een route waar veel schoolgaande jeugd langskomt. Bewoners die meedoen aan het project zetten het Veilig Honk-bord in de tuin of achter het raam. Goed zichtbaar, zodat de jeugd meteen ziet dat ze daar aan kunnen kloppen voor hulp. Wanneer de kinderen langskomen bij de bewoners van die woning bieden de bewoners veiligheid aan de kinderen: door een luisterend oor en een helpende hand.
Die hulp kan concreet bestaan uit onder meer het oppompen van een lege band, het plakken van een pleister, het verstrekken van een leenfiets, het bellen van de ouders, de school enz.

Partners in het project
Partners die bij het project Veilig Honk een rol spelen zijn de vrijwilligers, de regiopolitie Zeeland, de middelbare scholen in de stad Goes en de gemeente Borsele. De politie heeft een opvangtaak voor die gevallen waarin extra zorg nodig is. Dat zijn die gevallen waar er sprake is van een (mogelijk) strafbaar feit en mogelijk opsporing en opvang nodig is.
De middelbare scholen hebben een spilfunctie wanneer er iets aan de hand is met kinderen op de route. De bewoners van een veilig honk kunnen daar in eerste instantie terecht naar aanleiding van hulpvragen.

Vrijwilligers
De vrijwilligers vormen de belangrijkste partij in het project. Immers het project staat of valt met hun inbreng. Ze wonen langs de route en zijn in de regel vaak thuis, zodat de kans op een gesloten deur klein is.

Opgeven als vrijwilliger

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.