Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 3 januari 2005

Jongensdroom in oude kippenloods

Liefhebbers modelspoorbaan blij

Een jongensdroom die uitkomt. Dat gevoel moeten vrijwilligers van de Stoomtram GoesBorsele (SGB) hebben. Aan de rand van Hoedekenskerke, aan de Waardweg, zijn ze bezig een paradijs te maken voor liefhebbers van modelspoorbanen. En de Heinkenszandse klompenmaker Jaap Kramer vindt er onderdak voor publieksdemonstraties.

In een oude kippenloods gaat het gebeuren. Zo ééntje waarvan er in de jaren zestig in heel Zeeland zijn gebouwd. Met Durox-blokken en een laag dak. Voederbedrijf UTD stimuleerde boeren in de kippen te gaan, tot de klad er in kwam. Al in de jaren zeventig, volgens SGB-voorzitter Rinus de Bart. Ook de schuur bij Hoedekenskerke verloor zijn functie en werd, zoals zoveel van die loodsen, een stalling voor caravans.

Tot de SGB er het oog op liet vallen. Voor een trekpleister kon de loods niet op een mooiere locatie staan, vlakbij het station in Hoedekenskerke. En de stichting was nog op zoek om de treinreizigers iets nieuws te bieden. Het Wienkeltje van Wullempje in het dorp, met ouderwets snoepgoed, en de mini-treinbaan in het park blijven trekken, zeker bij kinderen. En wie van schepen en water houdt, kan zijn hart ophalen bij het haventje van Hoedekenskerke, aan de Westerschelde.

Trekkermuseum
"Maar we misten nog iets", vertelt De Bart. "Wie 's ochtends met de stoomtram uit Goes komt en 's middags teruggaat, heeft vier uur te besteden. Die mensen willen we meer kunnen bieden" Het trekkermuseum uit Nisse was de eerste gegadigde voor de loods. De SGB vond dat prima. Oude landbouwmachines en de stoomtram gaan goed samen. Het trekkermuseum vond de schuur echter niet geschikt. Te laag.

De beurt was aan de SGB om een bestemming te zoeken. De Bart: "We zijn er al in 2002 ingekomen. Om de boel op te ruimen en schoon te maken." In het seizoen 2003 is de proef op de som genomen. Om te zien of het idee, een modelspoorbaan met demonstraties klompenmaken, zou aanslaan. De reacties waren positief genoeg om het plan door te zetten, hoewel het binnen nog een rotzooitje was, herinnert de SGB-voorzitter zich.

Van dat 'rotzooitje' is weinig meer te merken, na een verbouwing van 450.000 euro - met dank aan de gemeente Borsele - en zeker vijfduizend uur aan vrijwilligerswerk. Taco Tuinhof van architectenbureau Rothuizen Van Doorn 't Hooft tekende voor het ontwerp. De voormalige kippenloods is compleet 'gerestyled'. Glas en staal bepalen de uitstraling buiten; houten spanten bepalen de sfeer binnen, waar volop wordt gewerkt aan de grote modelspoorbaan.

Buiten
Oud-machinist en vrijwilliger Toon Rombouts heeft de modelspoorbaan bedacht. Die krijgt met een lengte van veertien meter en een breedte van drieënhalve meter een omvang waar liefhebbers thuis slechts van kunnen dromen. Een deel van de baan loopt ook nog naar buiten. Het houten frame is grotendeels klaar. Vrijwilligers zijn huizen en andere gebouwen in elkaar aan het zetten. Eén van de weinige Nederlandse elementen is een windmolen. De rest is Duits, compleet met een berglandschap. De Bart heeft daarvoor een simpele verklaring. "Dit spul wordt vooral in Duitsland gemaakt, door Lehmann-Gross-Bahn in ons geval".

Als het nieuwe seizoen voor de stoomtram begint, met Pasen, gaat de jongste aanwinst van de SGB open. Een modelspoorbaan waarmee kinderen mogen spelen, is dan in elk geval gereed. Van klompenmaker Kramer staan al vier oude machines klaar, uit de jaren dertig en veertig. Als de tram rijdt, geeft hij elk uur demonstraties. Kramer stopt daarmee in zijn bedrijf in Heinkenszand, want dat stoort de productie. Van de werkzaamheden in Heinkenszand wordt op een groot scherm een film vertoond.

Nog niet alles zal dit jaar af zijn. "Voordat de grote modelspoorbaan klaar is, zijn we wel een paar jaar verder", schat De Bart. Hij vindt dat niet erg en hij denkt dat bezoekers - zij hebben gratis entree - dit ook niet erg vinden. "Kunnen ze zien wat erbij komt kijken om zo'n baan te maken." Wat er komt kijken om een jongensdroom te verwezenlijken.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.