Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 28 december 2004

Fietsbrug over de Sloeweg gereed voor gebruik

De nieuwe "Schiphol"-fietsbrugVerkeer dat ónder de fonkelnieuwe fiets- en voetgangersbrug over de Sloeweg bij 's-Heerenhoek rijdt is er zat, er overheen is het een ander verhaal. De brug staat er doorgaans verlaten bij.

Maar eerlijk is eerlijk, dat zal voor een deel te verklaren zijn door het feit dat de uit staal en beton opgetrokken constructie pas sinds kort kan worden gebruikt en dus nog relatief onbekend is. De fiets- en voetgangersbrug is een tijdelijke verbinding tussen industriegebied Vlissingen-Oost en de dorpen Lewedorp en Nieuwdorp enerzijds en 's-Heerenhoek en Heinkenszand anderzijds. Fietsers en voetgangers kunnen de doorgaans drukke Sloeweg op die manier veilig oversteken. De provincie, die de brug heeft neergezet, hoopt dat over vijf jaar de verdubbeling van het aantal rijbanen van de Sloeweg een feit is en dat er dan ook een permanente oplossing voor fietsers is.

Tweedehandsje
Omdat de brug op termijn dus weer verdwijnt, is gekozen voor een 'tweedehandsje'. Via DHV Bruggenbank is een zes jaar oud exemplaar dat dienst heeft gedaan op Schiphol op de kop getikt. De kosten, inclusief vervoer en plaatsing, bedroegen een kleine honderdduizend euro. Aan weerszijden van de stalen trappen zijn fietsgoten gemonteerd.

Krachtinspanning
Overigens is het de vraag of de brug wel zo gebruiksvriendelijk is. Hij is behoorlijk hoog, waardoor het met name van fietsers een flinke krachtsinspanning zal vergen om hun rijwiel tegen de trap op te duwen. Volgens de Borselse wethouder M. Vermue (verkeer) was van tevoren bekend dat het niet optimaal zou zijn. "Dit is een lowbudget-oplossing. Als het om een permanente brug zou gaan, dan heb je natuurlijk heel andere eisen en wensen. Ik ben blij dat er iets ligt."

De provincie schat dat er maximaal dertig mensen per dag van de brug gebruik zullen maken, maar dat aantal is volgens gedeputeerde T. Poppelaars ook sterk seizoengebonden. "De brug is met name bedoeld voor recreanten en mensen die op de fiets naar hun werk gaan. Dat zijn er in deze tijd van het jaar aanzienlijk minder dan in de zomer. We willen het eerst een jaartje aanzien."

De fiets- en voetgangersbrug wordt op 24 januari officieel geopend.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.