Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 22 december 2004

R en B Wonen wil met woonplatform midden in de samenleving staan

Met de voeten in de samenleving staan, dat wil corporatie R en B Wonen uit Heinkenszand. Met een breed samengesteld woonplatform gaat de verhuurder van 4.200 woningen in de gemeenten Borsele en Reimerswaal daar extra gestalte aan geven.

Het kantoor van R & B wonen in Heinkenszand"We weten niet alles", verklaart directeur C. Krijger waarom R en B Wonen de adviesgroep met vertegenwoordigers uit allerlei maatschappelijke groepen in het leven heeft geroepen, "en we willen laten zien dat we meer zijn dan een huurbaas en woningbouwer, dat we voor de maatschappij ook iets kunnen betekenen."

Leefbaarheid
Krijger noemt als voorbeeld de leefbaarheid van de dorpen in Borsele en Reimerswaal. R en B Wonen probeert daar een bijdrage aan te leveren. "Zo verhuren we in Nisse tegen een lagere huurprijs een pand, waarin Het Gors een theeschenkerij heeft. Hetzelfde gaan we doen met de nieuw te bouwen supermarkt in Hansweert."

De bedoeling is dat het woonplatform meedenkt bij het ontwikkelen van zulke activiteiten en bij het opzetten van gewone woningbouwprojecten van R en B Wonen.

Alle veertien leden hebben hun specialisme. Zo zijn er vertegenwoordigers van de politie (J. Noordzij), uit het basisonderwijs (H. de Kunder), van de gezondheidszorg (P. Polderman), uit de seniorenraden van Borsele (J. Lansu) en Reimerswaal (W. Alma) en voor jeugdbelangen (K. Uiterwijk). Ook minderheden, ondernemers en kerken hebben een stem. R en B Wonen heeft een bureau in de arm genomen voor de samenstelling.

"Iedereen brengt zijn eigen deskundigheid mee", geeft H. Bouma aan. Hij heeft jarenlang in Zeeland gewerkt bij busvervoerder Connexxion en hij zit in het provinciale overlegorgaan openbaar vervoer namens consumentenorganisaties. "Ik zal - op persoonlijke titel overigens, zoals alle leden - extra letten op de bereikbaarheid, als R en B Wonen bijvoorbeeld een project voor senioren wil bouwen. Zeker op het platteland, waar R en B Wonen toch actief is, geeft dat vaak discussies."

Onderwerpen genoeg, denkt directeur Krijger, waarover het platform onder leiding van oudwethouder P. Vollaard van Borsele zijn organisatie van advies kan dienen. "Zo is er veel te doen over starterswoningen in de koopsector. We bouwen die in Krabbendijke, maar jongeren schijnen die huizen te groot te vinden. Wellicht kunnen we voor deze groep iets doen in de huursector."

Geluk

Eén geluk, R en B Wonen is geen arme woningcorporatie. Al wil Krijger dat snel relativeren. "Tot 2010 staat de bouw van 400 huurwoningen op ons programma. Om die tegen een acceptabele prijs te verhuren, voor 450 tot 460 euro per maand, komen we per woning 50.000 euro tekort op een investering van 120.000 tot 130.000 euro. Dat is een forse financiële opgave."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.