Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 10 december 2004

Plan voor windmolens boven spoorlijn

Plan voor windmolens over de spoorlijn.Projectontwikkelaar WinWind B.V. uit Terneuzen wil 25 enorme windturbines bouwen in het Sloegebied bij Nieuwdorp. De bedoeling is dat de 145 meter hoge molens over de bestaande goederenspoorlijn worden gebouwd. De goederentreinen rijden dus onder de enorme wieken door. Volgens WinWind wordt daardoor de bestaande ruimte optimaal benut.

De molens leveren bij elkaar een vermogen van 75 Megawatt, wat genoeg is voor de stroomvoorziening van ongeveer 65.000 huishoudens. Het gaat in totaal om een investering van 90 miljoen euro van particuliere investeerders en zou na realisatie voor een derde voorzien in de windenergiecapaciteit, die de provincie zichzelf ten doel heeft gesteld.

Nieuwdorp
De dorpsraad Nieuwdorp is gematigd optimistisch over het plan. Ze zijn blij dat gekozen is voor het industriegebied, één van de aangewezen locaties voor plaatsing. In de ogen van de dorpsraad betekent dit dat het plan van de turbines aan de Bernhardweg naar de prullenbak kan worden verwezen.

Voorbehoud
Ze heeft echter een voorbehoud ten aanzien van de hoogte. De molens zijn per stuk anderhalf maal zo hoog als de Lange Jan in Middelburg. Ook weet de dorpsraad niet wat het geluid voor invloed heeft op de kern. Volgens de raad kan dat tot extra overlast leiden als de turbines niet meer meetellen als bron voor de geluidzonering.

WinWind werkt voor dit project samen met spoorbeheerder Prorail en Zeeland Seaports. De eerste paal zou volgend jaar al de grond in moet kunnen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.