Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 3 december 2004

Begin restauratie molen Vijf Gebroeders

In Heinkenszand is gisteren begonnen met het opvijzelen van molen De Vijf Gebroeders.

Molen de Vijf GebroedersAls je hem ziet, zou je het niet zeggen, maar het gaat goed met de molen De Vijf Gebroeders in Heinkenszand. De stichting die speciaal in het leven is geroepen om het monument te restaureren en daarvoor de middelen bijeen te krijgen, is gisteren officieel begonnen met de restauratiewerkzaamheden: het recht vijzelen van de romp.

Er is natuurlijk al het een en ander aan voorbereidend werk gedaan. De kap en wat er over was van de wieken is al een paar jaar geleden van de romp getakeld en de romp is wind- en waterdicht gemaakt.

Startsein

Inmiddels is een nieuwe fundering geconstrueerd, zodat gisteren het rechtvijzelen kon beginnen met een officieel startsein door H. Eversdijk, lid van het comité van aanbeveling van De Vijf Gebroeders. De romp staat 20 centimeter uit het lood, wat voor grote problemen kan zorgen als de kap en de wieken weer op de molen worden teruggezet.

Wind

Bijelkaar weegt dat 15.000 kilo, waarbij de kracht van de wind dan nog moet worden opgeteld. Het is dus van groot belang dat de romp weer in balans wordt gebracht voordat de restauratie verder gaat. Voor volgend jaar staat het metselwerk van de romp op het programma en ook alle vloeren en balken moeten in 2005 worden vervangen.

In 2006 hoopt de stichting de molen weer de essentie van een molen terug te geven: een stelling, een kap, wieken en het ingewikkelde instrumentarium dat nodig is om van graan meel te malen. Als alles meezit kan de restauratie in 2007 worden afgerond.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.