Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 30 november 2004

Fietsbrug over Sloeweg

De provincie heeft voor fietsers tussen Heinkenszand en Nieuwdorp een cadeau in petto: de fietsbrug óver de Sloeweg komt eraan.

De fietsbrug over de SloewegIn de loop van december wordt de brug geplaatst, meldt provinciaal ambtenaar K. Steur. Wanneer precies is nog niet bekend. Momenteel wordt aan de funderingen gewerkt aan weerszijden van de Sloeweg ter hoogte van de Vleugelhofweg. Tot de ingebruikname van de Westerscheldetunnel kon het verkeer daar 'gewoon' de Sloeweg oversteken. Met de opening van de tunnel en de grote toename van het verkeer over de Sloeweg werd dat niet langer verantwoord gevonden. De Vleugelhofweg werd afgekapt, waardoor langzaam verkeer ver moest gaan omrijden. Op aandrang van Provinciale Staten is voor het fietsverkeer de voorlopige oplossing van een fietsbrug gekozen. 'Voorlopig' betekent vijf jaar. Tegen die tijd wordt meer duidelijkheid verwacht over verbreding van de Sloebrug én een oplossing voor de Vleugelhofweg, wellicht ook voor landbouwverkeer. Of er een tunneltje komt, durft ambtenaar Steur nog niet te voorspellen.

Schiphol

Voor de fietsbrug is maximaal 150.000 euro beschikbaar. De brug zelf is er al. Die was in gebruik bij luchthaven Schiphol. De provincie heeft de stalen brug uit 1997 van Schiphol overgenomen. Zodra de funderingen langs de Sloeweg gereed zijn, wordt die gedemonteerd en verplaatst.

De fietsbrug wordt behoorlijk hoog: 5,50 meter boven het wegdek. De portalen van verkeersinstallaties zijn net zo hoog. Viaducten zijn lager; 4,60 meter over het algemeen. Voor een flinke hoogte van de brug is bewust gekozen. Een kraanwagen of te hoog beladen vrachtwagen moet onderweg al tegen een viaduct aangeknald zijn, voordat die de kwetsbaardere fietsbrug passeert. Fietsers moeten afstappen voor de brug. Langs de trappen zitten speciale fietsgoten. Over de brug zelf kan wel worden gereden.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.