Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 17 november 2004

Te koop: Westerscheldetunnel

De Westerscheldetunnel in de aanbiedingHet Rijk wil zijn belang in de NV Westerscheldetunnel verkopen. Particuliere bedrijven hebben belangstelling. De provincie Zeeland ziet liever dat de tunnel eigendom blijft van de overheid en is daarom zelf ook serieus geïnteresseerd.

De rijksoverheid streeft ernaar deelnemingen in bedrijven zoals de NV Westerscheldetunnel af te stoten. De tunnel kan verkocht worden, zodra het ministerie van Verkeer en Waterstaat begin volgend jaar extra afspraken heeft gemaakt met de tunnel-nv over kwaliteit, veiligheid en onderhoud. Die moeten ervoor zorgen dat een veilige passage is gegarandeerd, ook als een particulier bedrijf eigenaar zou zijn van de tunnel, zegt directeur T. Buis van de NV Westerscheldetunnel. Particuliere bedrijven hebben al belangstelling getoond voor de tunnel. In Nederland is het niet gebruikelijk dat private partijen wegen bezitten, in het buitenland komt dat wel voor.

Rendement

Het Rijk bezit 95,4 procent van de aandelen in de NV Westerscheldetunnel, de andere 4,6 procent is in handen van de provincie. Als de rijksoverheid haar belang verkoopt, dan moet dat eerst worden aangeboden aan de provincie. Het provinciebestuur zal op dat moment 'serieus gaan rekenen', reageert gedeputeerde T. Poppelaars van verkeer, die tevens commissaris is van de NV Westerscheldetunnel. "Om een gezonde exploitatie veilig te stellen, om andere infrastructuur in de buurt te kunnen realiseren, zoals de tunnel bij Sluiskil en vanwege het goede rendement", verklaart hij.

Poppelaars zou het 'in beginsel niet prettig' vinden als de tunnel deels in eigendom komt van particulieren. Hij geeft de voorkeur aan overheidseigendom. "Als overheid kijk je verder dan het rendement op de korte termijn. Wij nemen genoegen met een lagere winst ten gunste van veiligheid en toegankelijkheid. Het tarief voor de tunnel mag per jaar maximaal vier procent stijgen. Wij zitten daar als provincie eerder onder, een bedrijf zal het maximale willen."

De aanleg van de Westerscheldetunnel heeft 776 miljoen euro gekost. Het Rijk heeft daarvan 95,4 procent betaald, de provincie de rest. De NV Westerscheldetunnel boekte vanaf de opening op 15 maart 2003 tot het einde van het jaar een netto winst van 17 miljoen euro. Hoeveel de aandelen van het Rijk moeten kosten, is niet bekend.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.