Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 16 november 2004

Borsele goed voorbereid op ramp

Veiligheidsrapporten en bestrijdingsplannen liggen klaar

De gemeente Borsele heeft alle rampenplannen en alle rampenbestrijdingsplannen op orde.De gemeente Borsele heeft alle rampenplannen en alle rampenbestrijdingsplannen op orde. Volgens burgemeester J. Gelok als eerste gemeente in Zeeland. Dat betekent dat ok de rampenbestrijdingsplannen voor Vopak en Total zijn vastgesteld en goedgekeurd. Daarover heeft Gelok in het verleden nog weleens ruzie gehad met commissaris van de koningin W. van Gelder.

Die laatste mag niet meer mopperen, zo bleek gisteravond tijdens een vergadering van de dorpsraad in Hoedekenskerke. Daar was Gelok uitgenodigd om te komen uitleggen wat de gemeente van plan is te doen bij een ongeluk of een ramp in een van de vele risicovolle bedrijven en voorzieningen in de gemeente. Dat zijn er niet weinig, gaf de burgemeester toe. De Westerschelde, waarover gevaarlijke stoffen worden vervoerd, de Westerscheldetunnel, met 6,5 kilometer moeilijk bereikbaar als er bijvoorbeeld brand is, de Kerncentrale in Borssele en de zogenaamde BRZO-bedrijven Vopak en Total.

BRZO staat voor Besluit Risico's Zware Ongevallen. Bedrijven die in die categorie vallen, moeten veiligheidsrapporten maken, een rampenbestrijdingsplan voor specifieke ongelukken in het bedrijf hebben klaarliggen en moeten samenwerken met de brandweer, de politie, de GGD en de gemeente.

Scenario's

Gelok maakte duidelijk dat voor alle bedrijven plannen moeten klaarliggen, waarvan de gemeente en de brandweer op de hoogte zijn. De gemeente probeert zich op rampen zo goed mogelijk voor te bereiden door verschillende scenario's op de plank te hebben liggen, waardoor evacuatie, communicatie, hulpverlening en nazorg vlekkeloos op gang kunnen komen.

Eén van de aanwezigen wilde weten hoe het zit met de jodiumpillen, die bij het vrijkomen van radioactiviteit om te beginnen in een straal van 5 kilometer moeten worden geslikt. Die pillen liggen netjes klaar op het politiebureau in Heinkenszand, naast een draaiboek voor de snelle distributie en de bemanning van uitdeelposten. De vraagsteller ging er toch het liefst maar zelf om, zodat de pillen hopelijk in de meterkast over de datum zullen raken.

Een andere inwoner van Hoedekenskerke wilde weten hoe de gemeente handelt als er een illegaal feest in een kraakpand wordt gehouden. Gelok gaf aan dat de gemeente van illegale activiteiten in principe geen weet heeft, want als dat wel zo is, gaat het feest gewoon niet door. Mocht de gemeente erachter komen dat ergens zonder vergunning en dus zonder de nodige veiligheidsmaatregelen wordt gefeest, dan wordt de zaak meteen ontruimd.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.