Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 13 november 2004

Dorpsraad Lewedorp presenteert Leweatlas

Dinsdagavond vanaf 19.00 uur presenteert de dorpsraad van Lewedorp de Leweatlas, de visie op het dorp voor de jaren 2005-2015. De bijeenkomst wordt gehouden in het verenigingsgebouw te Lewedorp.

Lewedorp met het nieuwbouw plangebiedLewedorp is een relatief 'jong' dorp -het ontstond pas in 1927- en is genoemd naar stichter burgemeester Lewe van Nijestein (tot 1936 burgemeester van ‘s-Heer Arendskerke). Het groeide aan beide kanten van de Postweg tot zijn huidige vorm met ruim 1700 inwoners. Wegen vormen belangrijke elementen in Lewedorp. Het dorp wordt doorsneden door de Postweg en aan de noordzijde begrensd door de spoorweg en de rijksweg A58, tevens gemeentegrens.

In de Leweatlas staan onder meer plannen de Postweg om te vormen tot 30-km-zone. Het verkeer om Lewedorp moet dan geleid worden via een rondweg aan de noordzijde. Verder zou een centrumplein gerealiseerd moeten worden met centrale voorzieningen en enige woningbouw. In de Zemphoek is ruimte voor uitbreiding van bedrijfsactiviteiten. Dit bevordert de woon- en werkfunctie van het dorp als kerndorp tussen de drie steden Goes, Middelburg en Vlissingen.

De agrarische sector moet zoveel mogelijk worden behouden, maar combinaties met andere bestemmingen zijn wenselijk, zoals toeristische recreatieve mini- of landschapscamping, sport (boerengolf), landschappelijke horeca en woonvormen in boerderijen. Als basis hiervoor dient het bestemmingsplan "Borsels Buiten".

De financiering van de Leweatlas, een uitvloeisel van de Borsatlas, zou onder meer kunnen komen uit de nieuwbouw, die de komende jaren gestalte krijgt.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.