Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 2 november 2004

GroenLinks en PvdA op de bres voor winkeliers

De fracties van de Partij van de Arbeid en GroenLinks in de gemeenteraad van Borsele dienen een motie in waarin ze aandringen op hulp aan kleine dorpswinkels.

PvdA en GroenLinks pleiten voor behoud dorpswinkelEigenaren van kleine winkels in dorpen als Kwadendamme, Lewedorp, Nieuwdorp, Borsele en 's-Heerenhoek vrezen voor hun toekomst. Zeker nu het Jumbo-concern plannen heeft voor de vestiging van een grote supermarkt in Heinkenszand.

De PvdA en GroenLinks stellen dat zo'n supermarkt op korte termijn gunstig is voor veel mensen, maar dat het voorzieningenniveau in de kleine dorpen op de lange termijn zal verschralen. Ze vinden dat een dorpswinkel een wezenlijke bijdrage levert aan de leefbaarheid van een dorp.

In hun motie stellen de fracties dat de gemeente er in samenspraak met de ondernemers alles aan moet doen om de winkeltjes open te houden. De eigenaren zouden mogelijkheden moeten krijgen om meer commerciële functies, bijvoorbeeld servicepunten, uit te oefenen.

De partijen stellen bovendien dat er aanspraak moet worden gemaakt op subsidies vanuit Brussel voor de instandhouding van dorpswinkels. De motie wordt ingediend in de raadsvergadering waarin de begroting 2005 wordt behandeld. Als hij wordt aangenomen, moet het college binnen vier maanden een plan voorleggen, waarin voorstellen worden gedaan over het ondersteunen en instand houden van dorpswinkels.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.