Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 26 oktober 2004

Plan voor oorlogsmuseum in Nieuwdorp

Oorlogsmuseum in CoudorpHet dagelijks bestuur van de gemeente Borsele voelt wel voor een plan om een particuliere verzameling spullen uit de Tweede Wereldoorlog in Nieuwdorp om te vormen tot een echt museum. Daarvoor moet de stichting 1940-1945 Infatuate vrijstelling krijgen om aan Coudorp 41 in Nieuwdorp te bouwen, in strijd met het bestemmingsplan.

Tot op heden verzamelde de familie Traas aan het Coudorp uiteenlopende artikelen die getuigen van de geschiedenis van Zeeland tijdens de oorlog. Belangstellenden mochten de verzameling, die op de zolder van de schuur stond, bekijken, maar van een museum was niet echt sprake. Inmiddels is een stichting opgericht die het beheer van een oorlogsmuseum als doelstelling heeft. De verzamelingkan niet meer op zolder tentoongesteld worden. Zo zijn er intussen ook voertuigen bijgekomen. Het wordt te veel. Ook kunnen mensen die moeilijk ter been zijn er haast niet komen.

De stichting wil aan de achterzijde een stuk aan de bestaande schuur zetten en de spullen vooral op de begane grond exposeren. Tussen het woonhuis en de schuur zou een ontvangst- en informatieruimte moeten komen. Het bestemmingsplan geeft echter aan dat op het Coudorp alleen gewoond mag worden.

De gemeente Borsele is echter blij met het initiatief, waarmee bij de entree van het dorp een interessante voorziening wordt geschapen, die voor meer mensen dan alleen de Nieuwdorpers van belang is. Het bestemmingsplan voor Nieuwdorp zal pas in 2010 worden herzien, zodat burgemeester en wethouders tot die tijd wel vrijstelling moeten verlenen. Enige voorwaarde is dan nog dat de provincie die vrijstelling ook goedkeurt.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.