Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 22 oktober 2004

Nieuwbouwwijk Over de Dijk is volgens Goes te stedelijk

Over de Dijk te HeinkenszandMet Over de Dijk I en II bij Heinkenszand slaat de gemeente Borsele de plank mis, vindt het Goese college van burgemeester en wethouders. Veel te stedelijk zijn die nieuwbouwwijken en zeker niet dorps, terwijl Goes, Kapelle en Borsele juist hadden afgesproken alleen in Goes stedelijk te bouwen.

"Over de Dijk I kun je zo verplaatsen naar een grote Vinex- uitbreidingswijk bij Utrecht of Den Haag", zo verklaart de Goese burgemeester D. van der Zaag wat hem niet zint. Dat een Goese nieuwbouwwijk als Ouverture ook als twee druppels water lijkt op wijken als Leidschenveen bij Den Haag of Leidsche Rijn bij Utrecht, erkent Van der Zaag. "Maar dat wij in Ouverture stedelijk zouden bouwen, was de bedoeling van de regiovisie die is opgesteld met Borsele en Kapelle."

Wozoco Dijkstede in het plan Over de DijkDe kritiek van Van der Zaag - hij heeft het zelf liever over het plaatsen van vraagtekens - komt niet uit de lucht vallen. In 1998 was hij tijdelijk burgemeester van Borsele, zijn toenmalige Borselse collega B. Mandos zat een maand in Goes. "Het bestemmingsplan Over de Dijk I kwam toen ter sprake in het Borselse college van B en W", vertelt Van der Zaag, "en ik heb indertijd al gezegd dat zo'n wijk met appartementengebouwen niet past bij een dorp als Heinkenszand."

Wethouder M. Vermue-Vermue (CDA, ruimtelijke ordening) van Borsele laat in een reactie weten 'blij te zijn dat Goes met ons meedenkt'. De kritiek verbaast haar. Zij vindt de nieuwbouw goed passen bij Heinkenszand. Wat hoogbouw is naar haar oordeel ook toegestaan in Heinkenszand en 's-Gravenpolder, want die dorpen vallen binnen 'de stedelijke ontwikkelingszone van Goes'. Is het Goese college van B en W nog niet overtuigd, dan is Vermue-Vermue bereid haar collega's in Over de Dijk rond te leiden.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.