Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 21 oktober 2004

Mogelijk weer strandje bij Baarland

Een tropisch strand voor Baarland?Het opspuiten van een strandje bij camping Scheldeoord in Baarland is lang niet meer zo uitgesloten als het de afgelopen jaren leek. De gemeente Borsele heeft een bureau aan het werk gezet om een lichte natuurtoets uit te voeren. Daaruit moet duidelijk worden of een strandje in strijd is met belangrijke richtlijnen voor natuur en milieu.

Voor het opspuiten van zand op de slibbige Westerschelde-oever bij Baarland hebben inwoners van Zuid-Beveland al eerder actie gevoerd. De gemeenteraad van Borsele voelde wel voor zo'n strandje, maar planologisch bleek het nogal een probleem. Overal werd het opspuiten gezien als de aanleg van een nieuw strand, maar volgens de Borselse wethouder M. Vermue is dat helemaal niet waar. "We hadden al foto's uit de jaren tachtig van mensen in badpakken met koeltassen en parasols op dat strandje. Een gezellig zicht, maar het leek in niets meer op het slibbige plekje dat nu aan de andere kant van de dijk bij Scheldeoord ligt."

De gemeente Borsele had dus al veel langer het idee dat er op die plaats van oudsher een strandje was geweest, maar nergens in bestemmingsplannen stond het als zodanig beschreven. Bovendien schreeuwden de Milieufederatie, Vogelbescherming en Rijkswaterstaat telkens moord en brand als het opspuiten weer ter sprake kwam. "Inmiddels is een van onze ambtenaren in de materie gedoken en heeft keiharde bewijzen gevonden dat het gebiedje al sinds lange tijd als strandje is gebruikt. De gemeente Baarland onderhield er zelfs een duiktoren en er werd regelmatig schoongemaakt."

Nu Borsele kan bewijzen dat een strand er altijd al geweest is, loont het de moeite om te onderzoeken of er iets aan de bodem kan worden gedaan. Het eerst moet worden bekeken of het opspuiten van zand in strijd is met geldende richtlijnen voor de Westerschelde. Vermue: "Vervolgens moeten we weten of opgespoten zand wel blijft liggen op die plaats. We hebben een vermoeden van wel maar mogelijk moet er een proefstukje worden aangelegd. Als dat allemaal in orde is, kunnen we beginnen, want geld heeft de gemeente er al wel voor gereserveerd."

De wethouder durft nog geen schatting te maken van een datum waarop het strand feestelijk in gebruik kan worden genomen. "Ik hoop natuurlijk in het komende voorjaar, maar ik vrees dat dat niet gaat gebeuren. We moeten echt heel zorgvuldig omgaan met het dikke pakket regels dat er nu eenmaal ligt."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.